Otvorena birališta, svjetske burze porasle

Amerika bira
Izborni dan službeno je počeo u SAD-u otvaranjem prvih birališta u dva mjestašca u državi New Hampshire tradicionalno u ponoć po lokalnom vremenu, a glavna pozornost je usmjerena na utrku za Bijelu kuću.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli, nakon oštrog pada prošloga tjedna, što se zahvaljuje pozicioniraju ulagača uoči predsjedničkih izbora u SAD-u.

Nakon što su prošloga tjedna potonuli više od 5,5 posto, što je bio njihov najveći tjedni gubitak od ožujka, burzovni su indeksi na početku ovog tjedna nadoknadili dio gubitaka. Rekordno brzo širenje koronavirusa u SAD-u i Europi, što je bio glavni uzrok prošlotjednog pada tržišta, jučer je bilo u drugom planu jer su u fokusu ulagača predsjednički izbori 3. studenoga.

Analitičari idućih dana očekuju nestabilno trgovanje i promjenu dugoročnih investicijskih politika, ovisno o tome hoće li na izborima pobijediti sadašnji republikanski predsjednik Donald Trump ili demokratski izazivač Joe Biden. U nacionalnim anketama Biden ima prednost, no u ključnim državama vodi se neizvjesna utrka.

Ulagači koji ‘igraju’ na Bidenovu pobjedu, čija bi vlada, prema očekivanjima, mogla donijeti veliki paket poticajnih fiskalnih mjera i promovirati zelenu energiju, već neko vrijeme ulažu u industrijske i dionice ekoloških energetskih kompanija, kao i male kompanije. S druge strane, analitičari JP Morgana uvrstili su dionice Bank of America, Wells Farga i Cititgroupa na listu ‘Trumpove košarice’ dionica. S&P indeks bankarskog sektora skočio je jučer 2 posto. Snažno su porasle i cijene dionica u energetskom, rudarskom te industrijskom sektoru.

Kako je tehnološki sektor prošloga tjedna bio najveći gubitnik, premda je većina najvećih kompanija iz tog sektora, od Applea i Amazona do Alphabeta i Microsofta, izvijestila o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima, moguće je da se radi o povlačenju ulagača iz tog i preusmjeravanju u druge sektore.

Osim predsjedničkih izbora, u fokusu ulagača bit će ovoga tjedna dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, kao i poslovni rezultati kompanija. Dosad je više od 240 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovna izvješća, od čega je 86 posto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju zarada. No, premda su veće od očekivanja, zarade kompanija u prosjeku su oko 10 posto manje nego lani u trećem tromjesečju.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer nadoknadile dio gubitaka od prošloga tjedna. Na europskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, kao i dan prije, pa su nadoknadile dio gubitaka od prošloga tjedna kada su zaronile na najniže razine u pet mjeseci. Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje mirno trgovanje, s obzirom da je završila sezona objava financijskih izvješća domaćih kompanija za treće tromjesečje, dok bi Crobex indeksi mogli stagnirati, nakon jučerašnjeg pada.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle drugi dan zaredom jer su ulagače ohrabrili dobri gospodarski pokazatelji, dok je tečaj dolara stabilan zbog neizvjesnosti uoči predsjedničkih izbora u SAD-u. Rast tih indeksa drugi dan zaredom zahvaljuje se dobrim gospodarskim pokazateljima. Jučer objavljena izvješća pokazala su da se nastavlja oporavak proizvodne aktivnosti u najvećim svjetskim gospodarstvima, od američkog i kineskog do gospodarstva eurozone. I dok su burze prošloga tjedna bile pod pritiskom zbog rekordno brzog širenja koronavirusa u SAD-u i Europi, azijski ulagači nisu zbog toga toliko uznemireni jer je situacija u regiji po pitanju virusa puno bolja.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stabilna dok se čekaju izbori u SAD-u.

Cijene su nafte, pak, jutros stabilne, nakon jučerašnjeg snažnog rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros oslabila 0,1 posto, na 38,90 dolara, dok je na američkom tržištu barel blago poskupio, na 36,83 dolara.

You may also like