Otvoren studij energetske učinkovitosti

U Šibeniku je u ponedjeljak svečano otvoren prvi šibenski sveučilišni studij Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora Sveučilišta u Zagrebu. Na uvodnom satu okupila su se 42 studenta koji su upisala studij, a koji će prva predavanja početi slušati već ovog tjedna.

Uz studente, na svečanosti otvorenja studija, koji će djelovati u prostoru iNavisa u šibenskoj Mandalini, okupili su se predstavnici Fakulteta elektrotehnike io računarstva (FER), te Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) koji su, inače, osnivači šibenskog studija, predstavnici Rektorata zagrebačkog sveučilišta, Grada Šibenika, te svi ostali uključeni u osnutak studija koji je, kako je istaknuto na današnjem otvorenju, prvi ovakve vrste u čitavoj Europi.

Privremeni voditelj studija Marko Delimar istaknuo je kako šibenski brucoši imaju bolje uvjete nego student zagrebačkog FER-a i FSB-a, misleći na novouređene predavaonice te nove laboratorije.
S obzirom na to da će nastavni kadar u Šibenik dolaziti iz Zagreba, Delimar je brucoše upozorio kako će na nastavi morati biti aktivni i interaktivni, te naglasio kako će studij biti iznimno zahtijevan.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić, koji je ranije često isticao kako je otvorenje studija energetike za njega najvažniji projekt u Šibeniku, danas je bio iznimno sretan. Naglasio je kako će ovaj studij gradu omogućiti stvaranje akademske zajednice. Najavio je kako će grad nastaviti razvijati ovaj projekt, povezati novi šibenski studij s Veleučilištem u Šibeniku, jer će se tek tada moći reći da je šibenska budućnost zagarantirana.

Burić je istaknuo i kako je namjera gradske uprave da se kroz nekoliko godina stvori šibenski nastavni kadar, te da se studij ne oslanja više na zagrebačke profesore.  Prorektor Sveučilišta u Zagrebu Miljenko Šimpraga kazao je kako je Studij energetike važan ne samo za Šibenik već i zagrebačko Sveučilište.  Sveučilište u Zagrebu, kazao je, ima društvenu odgovornost, te je spremno pomoći i ostalim gradovima u Hrvatskoj.

Studij energetike, kazao je Šimpraga, prvi je ovakav studij u Hrvatskoj, a Sveučilište u Zagrebu je odlučilo da neće ostaviti sve u metropoli.  Energija je, kazao je prorektor, strateški važna, a Hrvatska je bogata energijom koja se može dobivati obnovljivim izvorima energije, svim onim koje dosada nismo koristili.

You may also like