Home Hrvatska Otvoren je muzej Sinjske alke

Otvoren je muzej Sinjske alke

by admin

U sklopu obilježavanja 300. obljetnice Sinjske alke u subotu je u Alkarskim dvorima otvoren Muzej Sinjske alke, koji će kroz stalni postav eksponata alkarske nošnje i opreme te dokumentacije i pisanih tragova o prošlosti ove viteške igre svjedočiti o povijesti Alke i Sinja.

Očekuje se da će Muzej postati središte kulturnih događanja na sinjskom području, a pažnju nazočnih na svečanosti otvaranja Muzeja Sinjske alke među izloženim eksponatima stalnog postava posebice je privlačio prikaz alkarske povorke načinjen u prirodnoj veličini, a autor je akademski kipar Hrvoje Dumančić. U stalnom je postavu, između ostaog, prikazana i rekonstrukcija Bitke pod Sinjom iz 1717. godine.

Muzej je otvorio premijer Zoran Milanović, a svečanosti, između ostalih, nazoče i savjetnik predsjednice Republike Andro Krstulović Opara, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, ministar kulture Berislav Šipuš, ministar obrane Ante Kotromanović, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, ministar turizma Darko Lorencin, splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja.

Cjelokupni radovi gradnje Muzeja Sinjske alke stajali su oko 25 miljuna kuna, a polovicu od tih troškova financirala je hrvatska Vlada, dok su preostali dio financirali Splitsko-dalmatinska županija, Grad Sinj i Viteško alkarsko društvo (VAD), izvjestio je predsjednik VAD-a Stipe Jukić.

Jukić je na svečanosti otvaranja rekao kako se ostvaruje san generacija Sinjana i Cetinjana, koji su priželjkivali da se bogatsvo viteškog alkarskog društva pohrani u muzeju. Podsjetio je kako se u realizaciju muzeja krenulo prije sedam godina, uz pomoć Ministarstva kultura, Vlade, županije i Grada Sinja. “Ovo nije muzej samo naše povijesti, nego i budućnosti, jer se muzej treba razvijati i kroz kulturni turizam i moramo ga koristiti za gospodarski razvoj ovoga kraja”, poručio je Jukić.

Dogradonačelnica Sinja Kristina Križanac naglasila je kako se muzejem daje povijesni pečat 300-oj obljetnici Alke te “ostavlja budućim naraštajima na ponos ono nama najvrjednije”. Župan Ževrnja izrazio je uvjerenje da će muzej posjećivati deseci tisuća posjetitelja, pozivajući sve na nedjeljnu Alku.

Andro Krstulović Opara pozdravio je okupljene u ime predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je i pokroviteljica 300. obljetnice Sinjske alke. “Muzej nadilazi vrijednost Sinja, Dalmacije i Hrvatske, donosi živu baštinu za Europu i svijet. Ova sačuvana baština, koja 300 godina živi među ljudima, najveći je doprinos kulturi i identitetu”, istaknuo je.

Related Posts