Home Hrvatska Otvaranjem ureda u Puli za decentralizaciju Hrvatske

Otvaranjem ureda u Puli za decentralizaciju Hrvatske

by Agencije

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sljedeća četiri dana imat će ured u pulskom Domu hrvatskih branitelja, a nakon podizanja zastave u ponedjeljak ujutro u govoru okupljenima rekla je da će, slikovito rečeno, Pula sljedećih dana biti glavni grad Hrvatske te ocijenila kako glavne smjernice hrvatske politike nisu uvijek dovoljno prepoznavale i uvažavale posebnosti Istre, no da ja “Istra je preboljela ta nerazumijevanja i svladala antagonizme onih koji su joj nijekali hrvatski karakter.

Pripadnici Počasno-zaštitne bojne podigli su ispred Doma hrvatskih branitelja zastavu Predsjednice Republike, a ona je rekla da su je iskustva iz Splita, s građanima i gospodarstvenicima Splitsko- dalmatinske županije još više učvrstila u namjeri da ured predsjednice povremeno seli u razna područja RH. Kako je rekla s vremena na vrijeme, selit će u razna područja Hrvatske pa će tako, kako je rekla “nakon Dalmacije i Istre otići u Slavoniju, Gorski kotar i Zagorje”. “To će biti praksa tijekom cijeloga mandata. Obećala sam u predizbornoj kampanji i ostajem pri tome da ću biti vaš glas, vaša predsjednica” – poručila je predsjednica Grabar Kitarović građanima Pule. Kako je dodala, “život građana je ono što što će biti u temelju i okosnica njezinog mandata”. “Brojnost poziva građana za susrete i razgovore pokazuje opravdanost odluke da, slikovito rečeno, glavni grad Hrvatske u sljedećih nekoliko dana bude Pula”, istaknula je predsjednica Grabar- Kitarović.

Podsjetila je da njezin prvi potez nakon imenovanja predsjednicom bilo slanje ovršnog zakona na ocjenu ustavnosti te kako još uvijek nije dobila odgovor, ali u tome ne posustaje. Istaknula je kako hrvatski građani to zaslužuju i mogu bolje. “Iako Istra nije bila izravno ugrožena ratnim razaranjima ona je među prvima stala u obranu domovine i zato treba to cijeniti, treba to priznati i ukazati na to. Domoljublje u Istri nikada nije bilo upitno” rekla je predsjednica. Kako je istaknula, iako je Istra velikom dijelom svoje povijesti bila pod stranom vlašću i izvan hrvatskih državnih granica, hrvatstvo je opstalo u Istri zahvaljujući nepokolebljivom rodoljublju istarskog čovjeka koji je čuvao hrvatski jezik i običaje pod krovovima “istarskih hiža i kažuna”.

Naglasivši kako je autentični istarski antifašizam bio uvijek u punom suglasju s nacionalnim interesima hrvatskog naroda predsjednica je naglasila kako glavne smjernice hrvatske politike nisu uvijek dovoljno prepoznavale i uvažavale posebnosti Istre i istarskog hrvatstva. “Istra je preboljela ta nerazumjevanja i svladala antagonizme onih koji su joj nijekali hrvatski karakter. Istarski Hrvati čvrsta su brana hrvatskog narodnog stabla na koje se i danas jednako kao i u prošlosti možemo osloniti kada su u pitanju hrvatski državni i nacionalni interesi” – istaknula je hrvatska predsjednica dodavši kako je Istarska županija među prvima dobila mogućnost da svoje posebnosti iskoristi suradnju s bliskim regijama u drugim državama.

Naime, smatra ona, demokratska utakmica ima smisla samo ako otvara obzorja zajedništva i omogućuje složnu posvećenost općemu dobru. Predsjednicu su danas među ostalim ispred Doma branitelja u Puli dočekali i pripadnici “Živog zida” s istaknutim natpisima i trasnparentima “Zaustavite deložacije, to je vaš posao”, “Posjetite svoje građane pred kontejnerima”, “Gdje su nestala predizborna obećanja” i druge. Hrvatska predsjednica će tijekom boravka u Puli biti smještena u vojnom objektu Peneda na Brijunima.

Related Posts