Otvaranjem Baltičkog plinovoda pale cijene plina

Pao strah od jake zime

Nizozemske i britanske veleprodajne cijene plina u ponedjeljak su pale budući da je oporavak norveških zaliha pomogao ublažiti brigu vezanu za rusku opskrbu nakon Gazpromove odluke da zaustavi isporuke plina Italiji.

Na nizozemskom tržištu cijena za dan unaprijed pala je za 12,55 eura, na 150,95 eura po megavatsatu (MWh). Mjesečni futures ugovor je pak pao za 9,45 eura, na 176,55 eura/ MWh.

U Velikoj Britaniji cijena za dan unaprijed pala je za 2,50 penija, na 167,50 penija po termu (per therm), dok je cijena za prosinac pala za 38 penija, na 476 penija po termu. Therm je jedinica toplinske energije od približno 100 kubičnih stopa prirodnog plina pri standardnoj temperaturi i tlaku.

Norveške rezervacije plina za Britaniju, Njemačku, Nizozemsku, Francusku i Belgiju porasle su s 294 milijun kubičnih metara (mcm) na 341 mcm.

U subotu je energetska grupa Eni, najveći uvoznik ruskog plina u Italiju, priopćila da će opskrba ruskim plinom preko ulazne točke Tarvisio ovog vikenda biti na nuli, a Gazprom za poremećaj krivi regulatorne promjene u Austriji.

Očekuje se da će situacija ostati ista do utorka.

Analitičari investicijske banke Jeffries rekli su da odluka o smanjenju isporuke plina Italiji na nulu zateže europsku plinsku bilancu za dodatne četiri milijarde kubičnih metara (bcm) ove zime i oko osam milijardi kubičnih metara u 2023. godini.

You may also like