Otvaranje SAD-a podiglo cijenu nafte

Ukidanje restrikcija za putovanja

Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima 84 dolara, potaknute ukidanjem ograničenja putovanja u SAD i poboljšanim izgledima za potražnju nakon učestalih naznaka oporavka gospodarstva od koronakrize. Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 84,05 dolara, dok se na američkom se tržištu trgovalo po 882,75 dolara.

Tržišta su na početku tjedna ohrabrili otvaranje američkih granica za strane putnike i poboljšani izgledi za oporavak globalnog gospodarstva nakon usvajanja zakona o ulaganjima u infrastrukturu u SAD-u i izvješća o kineskom izvozu.

Američka investicijska banka JPMorgan Chase procijenila je da se globalna potražnja za naftom u studenome već skoro vratila na pretpandemijsku razinu, od 100 milijuna barela dnevno, nakon prošlogodišnjeg kolapsa.

Globalna potražnja raste, a vodeći proizvođači suzdržani su u povećanju ponude i u prosincu i prvim mjesecima iduće godine planiraju je povećati za samo 400 tisuća barela dnevno, kao što su najavili ovoga ljeta.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici među neovisnim proizvođačima otklonili su pozive SAD-a da na tržište izbacuju više barela i na prošlotjednom sastanku istaknuli neizvjestan razvoj pandemije covida 19.

Američka ministrica energetike Jennifer Granholm izjavila je u ponedjeljak da bi predsjednik Joe Biden mogao već idućeg tjedna poduzeti mjere kako bi riješio problem naglog rasta cijena benzina.

Analitičari procjenjuju da će unatoč gotovo izjednačenoj ponudi i potražnji na globalnom tržištu najnovija izvješća pokazati rast zaliha u SAD-u u prošlom tjednu, što bi moglo zakočiti uzlazni trend cijena. Američki institut za naftu (API) objavit će izvješće tokom dana, a vlada sutra.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak stajao 82,34 dolara, što znači da je bio 2,23 dolara skuplji nego na kraju prošlog tjedna.

You may also like

0 comments