Home Geopolitika Otvaranje centra za obuku NATO-a u Gruziji za Rusiju je provokacija

Otvaranje centra za obuku NATO-a u Gruziji za Rusiju je provokacija

by admin

Rusija smatra otvaranje centra NATO-a za obuku u Gruziji provokacijom, izjavila je u četvrtak glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova i pojasnila da Rusija smatra da će daljnje jačanje veza između zapadnog vojnog saveza i Tbilisija destabilizirati sigurnosno stanje u regiji.

I dok se Rusija oštro protivi jačanju tih veza, NATO izražava zadovoljstvo što će novi centar, otvoren u četvrtak, toj bivšoj sovjetskoj republici pomoći da se približi članstvu u Sjevernoatlantskom savez. Gruzijska vlada već se duže nada članstvu u NATO-u, no Rusija, koja je 2008. povela rat u Gruziji zbog dviju separatističkih regija sklonih Moskvi, opetovano ponavlja da bi taj potez ugrozio njezinu sigurnost. “Otvaranje zajedničkog centra za obuku i evaluaciju bit će značajan korak u daljnjem produbljivanju naše uske suradnje”, kazao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u Tbilisiju. “Svi ti napori pomažu Gruziji da se približi svojoj težnji da uđe u članstvo NATO-a”, dodao je Stoltenberg.

Centar će omogućiti stjecanje teoretskih i praktičnih znanja gruzijskim vojnicima i časnicima, koje će instruirati osoblje NATO-a. Gruzija s 885 vojnika ima drugi najveći kontingent, iza SAD-a, u misiji NATO-a “Odlučna potpora” u Afganistanu. Gruzijski predsjednik Iraklij Garibašvili je poručio da centar za obuku nije usmjeren protiv ijedne zemlje. NATO je u načelu pristao da Gruzija jednog dana postane članica, no analitičari tvrde da s procesom njezinog pristupa odugovlače zemlje članice koje ne žele dodatno uznemiriti Rusiju.

Related Posts