Otvara se ekološki muzej u Solinu

Solin – Grad Solin, s prošlogodišnjim rastom turističkih noćenja za 65 posto i dolazaka za 60 posto, i u prva dva mjeseca ove godine nastavlja s dobrim rezultatima, a iz turističke zajednice toga grada najavljuju nove projekte kojima žele privući turiste, među kojima je i ekološki muzej i EU vrt.
Samo u veljači u Solinu je bilo 1.052 turista u hotelskim i privatnom smještaju, što je 50 posto više nego lani. Direktorica Turističke zajednice Solina Jelena Stupalo kaže kako je sve to rezultat timskog rada svih dionika u turizmu te najavljuje brojne planove za ovogodišnju turističku sezonu, među kojima je i projekt “Eko muzej&EU vrt” kojega će realizirati uz potporu grada i osnovnih škola s područja Solina.

“Izgradit ćemo eko muzej na otvorenom, u sklopu čega će biti EU vrt s cvijećem karakterističnim za svaku od zemalja članica EU. Smjestit ćemo ga na 200 četvornih metara površine u strogom centru grada, a imat će zadatak prezentirati prirodnu baštinu Solina putem maketa skulptura, te slika koje će izraditi djeca eko grupe iz naših osnovnih škola. U sredini parka će se izgraditi drvena sjenica sa stolom i klupama za posjetitelje, a oko nje bit će vrt s posađenim karakterističnim cvijetom za svaku članicu EU i info tablom koja opisuje floru te zemlje”, kazala je Stupalo.

U drugom dijelu eko muzeja nalazit će se vrt u kojem će se posjetitelji moći aktivno uključiti sadnjom cvijeća po želji te ostaviti natpis o vlasniku cvijeta i zemlji iz koje dolaze. Stupalo vjeruje kako će eko muzej i druge aktivnosti koje će se organizirati u sklopu tog projekta, poput predavanja, natjecanja te akcije čišćenja, najbolje utjecati na zaštitu i prezentaciju prirodne baštine Solina. Interes najvećeg dijela turista koji dolaze u taj grad na rijeci Jadro su kultura i arheološka baština, a sve je više i hodočasnika, među kojima prednjače Španjolci i Talijani, koji na putu za Međugorje posjećuju najstarije marijansko svetište u Hrvatskoj – Gospin otok. Osim najvećeg arheološkog parka u zemlji Antičke Salone, za koju je porastao interes za 22 posto tu je Gašpina mlinica iz 18. stoljeća, starohrvatska Šuplja crkva – krunidbena bazilika kralja Zvonimira, utvrda iz turskog doba – Gradina, najveći morski akvarij u Hrvatskoj Aquarium Split, Vranjic i restauratorska radionica i zbirka u Kući Parać.

“Osim brojnih manifestacija koje organizira turistička zajednica i druge gradske institucije uz potporu grada obilježavamo i svjetski Dan voda, Uskršnji doručak s hotelom President, ljetni kamp u kući Parać i štandove dobrodošlice u antičkoj Saloni, na splitskoj rivi i u zračnoj luci Split. Želimo unaprijediti kvalitetu boravka turista u našem gradu pa stoga organiziramo edukacije za iznajmljivače i ostale ugostiteljske djelatnike”, kaže Stupalo.