Home Energetika Otpuštanja u BP-u radi najvećeg gubitka u 20 godina

Otpuštanja u BP-u radi najvećeg gubitka u 20 godina

by Agencije

Britanska naftna kompanija British Petroleum (BP) izvijestila je u utorak o najvećem godišnjem gubitku u najmanje 20 godina te najavila ukidanje tisuća radnih mjesta zbog pada cijena nafte.

Kompanija je u 2015. godini zabilježila gubitak od 6,5 milijardi dolara, što je čak lošije od rezultata iz 2010. godine kada je BP imao goleme troškove zbog izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu. Čista dobit BP-a u četvrtom tromjesečju prošle godine iznosila je 196 milijuna dolara, dok je godinu dana prije tvrtka zabilježila dobit od 2,2 milijarde dolara. Međutim, nakon otpisa imovine, BP je u posljednjem lanjskom kvartalu zabilježio gubitak od 2,2 milijarde dolara, dok je godinu dana prije gubitak iznosio 970 milijuna.

Uz to, u proteklom kvartalu BP je u rezerve stavio još 440 milijuna dolara zbog naknade šteta u vezi izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu, čime je ukupni trošak tvrtke zbog te katastrofe dosegnuo 55 milijardi dolara. Kako bi smanjio troškove poslovanja, BP je najavio da će do kraja 2017. ukinuti 3.000 radnih mjesta u sektoru prerade, povrh 4.000 koje je već najavio u proizvodnji nafte i plina, u sklopu programa restrukturiranja vrijednog 2,5 milijardi dolara. “Nastavljamo se brzo prilagođavati i rebalansirati BP za promijenjeno okruženje”, kazao je izvršni direktor Bob Dudley u priopćenju.

Rezultati BP-a su posljednji u nizu slabih kvartalnih rezultata u tom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte u posljednjih godinu i pol dana s više od 100 na otprilike 30 dolara po barelu. Američki Chevron prošlog je tjedna izvijestio o prvom tromjesečnom gubitku u više od 13 godina, dok bi Royal Dutch Shell, procjenjuju analitičari, mogao zabilježiti upola manju dobit nego godinu dana prije. Premda je BP poručio da će zadržati dosadašnju dividendu, cijena dionice te britanske kompanije pala je jutros na Londonskoj burzi više od 7 posto.

Related Posts