Otpisa dugova još nema?

Zagreb – Dok se premijer Zoran Milanović po CNN-u hvali otpisima dugova, ministrica Milanka Opačić poučava slovenske kolege o finesama i procedurama a Financijska agencija štanca potvrde dužnicima – niti jedan dug nije otpisan otkad je krenuo proces oprosta dugova.

U prvom krugu do 2. travnja otpis duga mogu zatražiti samo primatelji socijalnih naknada čiji dug ne prelazi kumulativno kod svih vjerovnika 35.000 kuna zaključno s 30. rujna 2014. godine. Iako se očekivalo da takvih nema više od 10.000 ispostavilo se da ih ima, očito, puno više. U Ministarstvu socijalne politike i mladih pojašnjavaju da do stvarnog oprosta još nitko nije mogao doći jer nakon što je dužnik dobio potvrdu u FINA-i s istom je morao otići u Centar za socijalnu skrb da bi je potom dostavio svim vjerovnicima od kojih potražuje otpis.

Vjerovnici, kažu u Ministarstvu, imaju rok od osam dana za izvijestiti FINA-u da je zaprimio zahtjev, a nakon toga dodatnih petnaest dana za donijeti odluku hoće li nekom dug oprostiti ili ne. U praksi bi to značilo da je netko već prvoga dana dobio potvrdu od FINA-e i Centra i isti dan dostavio vjerovnicima iste da bi mu se dug tek mogao otpisati potkraj veljače.  Nakon 2. travnja zahtjeve za otpis mogu podnijeti građani čija mjesečna primanja u posljednja tri mjeseca do podnošenja zahtjeva ne prelaze 2.500 kuna za samca odnosno 1.250 kuna po članu kućanstva. Procjenjuje se da ukupan broj onih koji bi mogli ispunjavati uvjete iz obiju kategorija se kreće između 60 i 75 tisuća.

Sporazum za oprost dugova potpisalo je više od 130 općina i gradova, banke koje posluju u Hrvatskoj, teleoperateri, pet državnih tvrtki, Porezna uprava, trinaest trgovačkih društava, a očekuje se da će broj onih koji će se uključiti u akciju rasti jer to je moguće učiniti do 30. lipnja.

You may also like