Otpis imovine otopio dobit Adecca

Najveća agencija u svijetu za posredovanje pri zapošljavanju Adecco izvijestila je u srijedu da joj se neto dobit u 2015. gotovo istopila zbog otpisa vrijednosti imovine, unatoč snažnijem rastu na ključnom francuskom tržištu. Prošlu je godinu Adecco zaključio s neto dobiti od osam milijuna eura, U godini ranije iznosila je 638 milijuna eura.

Oštar pad povezan je s otpisom 740 milijuna eura nematerijalne imovine povezane s akvizicijama u Njemačkoj u 2006. i 2007. Prihodi grupe istodobno su poskočili 10 posto, na 22 milijarde eura, zahvaljujući najvećim dijelom pozitivnom utjecaju valutnih tečajeva. Ako se izuzme taj faktor, porasli su četiri posto. U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca organski je rast ubrzao na pet posto ako se izuzmu promjene valutnih tečajeva zahvaljujući poboljšanju na najvećem Adeccovom tržištu, onom francuskom, s rastom prihoda od pet posto.

U ključnom segmentu u toj zemlji, onom zapošljavanja u industriji, prihodi su im porasli šest posto, navodi se u poslovnom izvješću. U tom segmentu Adecco inače ostvaruje 85 posto prihoda u toj zemlji. U prognozi grupa napominje da je u prva dva ovogodišnja mjeseca bilježila organski rast od četiri posto, što znači da je bio uglavnom na razini zadnjeg prošlogodišnjeg tromjesečja s obzirom na “manje povoljnu” poredbenu osnovicu. “U Francuskoj je rast ponovo blago poboljšan, u Sjevernoj Americi ostao je stabilan, dok je u Italiji, iberijskoj regiji i Beneluksu blago usporio”, napominju iz Adecca.

U prvom tromjesečju u cjelini očekuju nepovoljan utjecaj na bruto maržu uskršnjih praznika u odnosu na isto razdoblje lani, budući da ove godine ‘padaju’ krajem ožujka dok su u 2015. bili u svibnju, dakle u drugom tromjesečju.

Napominju također da su postigli sporazum o gotovinskoj ponudi za britansku agenciju za posredovanje pri zapošljavanju Penna Consulting, za koju nude 3,65 funti po dionici, odnosno ukupno 105 milijuna funti (135 milijuna eura). Ta je kompanija prema godišnjem izvješću dovršenom na kraju prošlogodišnjeg ožujka zaključila poslovnu godinu s prihodima od 84,4 milijuna funti. U Adeccu očekuju da će transakcija biti zaključena u drugom tromjesečju ove godine.

You may also like