Home EnergetikaELEKTRIČNA ENERGIJA Otkup zelene energije ugrožava opskrbljivače

Otkup zelene energije ugrožava opskrbljivače

by admin

Koordinacija opskrbljivača električne energije u Hrvatskoj pozvala je u četvrtak hrvatsku Vladu da ne mijenja odredbe Zakona o obnovljivim izvorima energije te time opskrbljivačima nametne obavezni otkup energije iz obnovljivih izvora po tri puta većim cijenama od tržišnih, jer bi to moglo ugroziti njihovo poslovanje i dovesti do bitnog povećanja cijena električne energije.

U ime koordinacije govorio je Zoran Miliša, predsjednik Uprave RWE Energije, koji je kazao da bi ta, kako je rekao, štetna odredba ugasila gotovo sve opskrbljivače koji trenutno posluju u Hrvatskoj, njih 10-ak. U konačnici, upozorio bi, za nekoliko godina ostala bi na tržištu samo HEP Opskrba, koja bi morala povećati cijene električne energije za krajnje korisnike ako bi željela normalno poslovati.

Miliša je kazao kako je problem u „kosturima bivše vlade“ da se naknada za obnovljive izvore energije sa sadašnjih 3,5 lipe po kilovatsatu (kwh) poveća na 12 lipa po kwh. Tvrdi da će ta uredba uništiti sve opskrbljivače energije koji, kazao je, posluju s malom godišnjom dobiti, do milijun kuna, što znači da im je dobit po jednom kwh do jedne lipe. „Mi jednostavno ne možemo podnijeti tih 12 lipa po kwh, to će nas uništiti, i nas opskrbljivače i ali i burzu električne energije, a u konačnici će se dogoditi da krajnji potrošači plaćaju višu cijenu električne energije“, ustvrdio je Miliša.

Istaknuo je da je od 2013., dakle od uspostave tržišta električne energije, cijena tog energenta pala 30 posto, a da bi se moglo dogoditi da Hrvatska ostane samo na jednom opskrbljivaču – HEP-u.

Nametanje otkupa zelene energije, kaže, u suprotnosti je s direktivama EU, a osim toga Hrvatska je već ispunila cilj koji određuje udio potrošnje energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije od 20 posto do 2020. U Hrvatskoj taj udjel već iznosi 28 posto. Naveo je i da nije bilo potrebe za ugovaranjem novih postrojenja iz obnovljivih izvora. „Netko pokušava uzeti dobit opskrbljivača – HEP-a, RWE-a, Croduxa i dr.- i preliti ga u privatne džepove. Posljedično doći će do gašenja tržišta električne energije“, rekao je Miliša. Prstom je uperio prema vlasnicima vjetroelektrana, kazavši da sva ta postrojenja imaju svega pet zaposlenih, dok spomenuta koordinacija zapošljava gotovo tisuću ljudi.

Ako im ostanu osigurani ugovori na 14 godina, proizvođači obnovljivih izvora energije vratit će investiciju za pet do šest godina, dok ostali opskrbljivači imaju bitno duži povrat investicije, naveo je. Hrvatski građani će sljedećih 10 do 15 godina subvencionirati proizvođače iz obnovljivih izvora energije s 1,2 do 1,5 milijardi kuna godišnje, izračunao je Miliša, koji je govorio i u ime HEP-Opskrbe, iako nitko iz te tvrtke nije bio za govornicom.

Postavio je pitanje u čijem je interesu da Hrvatska riskira poskupljenje električne energije, uništenje HEP-a i tržišta, te gubitak burze energije. Kao jedno od potencijalnih rješenja problema vidi u tome da se spomenuta naknada s 3,5 lipa poveća na šest lipa te da se ukine obveza otkupa zelene energije po tri puta većim cijenama. Predsjednik Uprave opskrbljivača Proenergy Marko Ćosić kazao je kako se u javnost namjerno plasiraju netočne informacije po kojima opskrbljivači ostvaruju ekstra profit dok oni zapravo posluju s minimalnom dobiti, neki čak i gubitkom.

Related Posts