Otkriveni novi detalji hvatanja Salaha Abdeslama

Francuz Salah Abdeslam, glavnoosumnjičeni za prošlogodišnji teroristički napad na Pariz koji je uhićen u petak navečer u Bruxellesu, odveden je u subotu ujutro iz bolnice gdje je prenoćio zbog lakše ozljede zadobivene u pucnjavi s policijom, objavio je gradonačelnik Bruxellesa Yvan Mayeur koji je zahvalio snagama sigurnosti na uspješnoj policijskoj akciji.

Policijska akcija izvedena je u petak ranije nego što je bilo planirano zbog toga što su u medije iscurile informacije da je policija na tragu Abdeslamu odnosno da su otkriveni njegovi otisci prstiju u stanu u Bruxellesu u kojem je tri dana ranije izvedena racija. Unutar tri sata policija je okružila sumnjivu lokaciju u bruxelleskoj četvrti Molenbeeku i nakon nekoliko minuta dva bjegunca uhićena su.

U petak je, prema lokalnim medijima, policija presrela telefonski razgovor koji je potrdio da je Abdeslam u ulici Quatre-Vents u Molenbeeku. Belgijska policija uhitila je ukupno pet osoba u akcijama u Molenbeeku u Bruxellesu među kojima i tročlanu obitelj, muškarca i dvije žene, koji su ga skrivali.

Abdeslam je tijekom akcije uhićenja lakše ranjen u nogu. Osim njega lakše je ozlijeđen još jedan muškarac kojeg je također u subotu odvela policija iz bolnice. Prema policiji radi se o osobi koja je koristila lažno ime Amine Choukri.

Službe sigurnosti očekuju da će od Abdeslama dobiti informacije o planovima Islamske države te o njezinoj strukturi, njegove kontakte u Europi i Siriji i podatke o mreži potpore te o financiranju njihovih aktivnosti, piše britanska agencija Reuters.

Istražitelji žele otkriti i kako ga je mreža, koja je djelovala pod zavjetom šutnje, skrivala nekoliko mjeseci. Abdeslam je uhićen u gradskoj četvrti svega nekoliko stotina metara od doma njegovih roditelja.

Četveromjesečna potraga za glavnim bjeguncem intenzivirala se kada je u utorak pretražen stan u bruxelleskom predgrađu Forest u kojem su pronađeni otisci i DNK Abdeslama. U raciji je poginuo jedan muškarac a iz stana su pobjegla dvojica mušakraca za koje policije vjeruje da su bili Abdeslam i Choukri. U terorističkom napadu na Pariz 13. studenoga prošle godine poginulo je 130 osoba.

You may also like