Otkazana četiri Uljanikova broda

Uljanikovi kupci otkazali su s 1. rujna ugovore za ukupno četiri novogradnje, izvijestio je Uljanik u ponedjeljak putem Zagrebačke burze.
Zbog nemogućnosti Uljanika da isporuči brod sukladno odredbama iz ugovora o gradnji broda sklopljenog s kompanijom Automarine Transport s Kajmanskog otočja za brod za prijevoz automobila i kamiona, kupac je 1. rujna jednostrano raskinuo ugovor o gradnji broda, te ugovor više nije obvezujući za ugovorne strane, kaže se u obavijesti na burzi.

Automarine Transport raskinuo je istog dana i ugovor o gradnji broda za prijevoz automobila i kamiona identičnih tehničkih značajki, na kojem su aktivnosti na zahtjev kupca već ranije obustavljene.

Kompanija Siem Shipping jednostrano je raskinula ugovore o gradnji za brodove za prijevoz automobila i kamiona, na kojima su sve aktivnosti ranije obustavljene na zahtjev kupca, te fizička proizvodnja brodova nije ni započela. Obje kompanije, Automarine Transport i Siem Shipping dio su grupacije SIEM.

Udruga poreznih obveznika Lipa smatra da Vlada ne može izbjeći odgovornost za državnu imovinu u Uljaniku, jer u toj kompaniji ima 25,5 posto suvlasništva te poziva na istragu u pulskom škveru.

“Bizarna struktura državnih ulagača sama po sebi govori o čudnoj logici “investiranja” u prethodnim fazama privatizacije i restrukturiranja pulskog škvera. Ta bizarnost, međutim, ne umanjuje odgovornost ministara Vlade za poslovanje Uljanika budući da se radi o velikoj imovini te, posebice, ogromnom riziku kojem je država izložena kroz garancije koje je tako olako davala, očigledno ne propitujući poslovni model i profitabilnost kompanije”, kaže se uz ostalo u priopćenju Lipe objavljenom u ponedjeljak.

Podsjeća se da država u suvlasništvu Uljanika sudjeluje preko Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Kapitalnog fonda, koji je dio HZMO-a, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te Fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško.

Pred državom se, smatraju u Udruzi Lipa, nalazi “Sofijin izbor”, odnosno Vlada mora izabrati između dvije katastrofalne opcije: likvidacije Uljanika i 3. maja i ponovne sanacije i restrukturiranje. “Kako god pogledamo, državni proračun i porezni obveznici bit će oštećeni za nekoliko milijardi kuna”, smatraju u Lipi.

Drže i kako Vlada mora odgovoriti kako je moguće da ministri i njihovi timovi tako rizičnu i opasnu situaciju strogo ne nadziru putem vlasničkih mehanizama i ovlaštenja koja imaju kroz državne institucije? “Kako je moguće da uprava kompanije ugovara brodove sa po 100 milijuna kuna gubitka, a da to nitko ne primijeti i da to saznamo tek kad više nema spasa?”, pitaju se u Udruzi Lipa.

Otvaraju i pitanje eventualne kaznene odgovornosti u Uljaniku. Podsjećaju da je prije nekoliko godina protiv tadašnjeg predsjednika uprave HEP-a (Ivana Mravka) podignuta optužnica zbog prodaje struje partnerima ispod cijene, čime je ta kompanija oštećena za milijune kuna upitavši kakva je razlika između takvog ponašanja i ugovaranja brodova ispod cijene pri čemu je nanesena šteta brodogradilištu od nekoliko milijardi kuna.

Nakon vijesti da je radnicima Uljanika isplaćena plaća za srpanj preko Hrvatske poštanske banke, koja posluje na tržištu i u čijoj vlasničkoj strukturi postoje i privatni investitori, postavlja se pitanje mogu li tako i drugi zaposlenici privatnih tvrtki prosvjedima iznuditi plaću i kakva se poruka javnosti time šalje, kaže se u priopćenju.

Zaključuje se da Uljanikov primjer pokazuje kako država nije dobar gospodar i da je krajnje vrijeme da se državni portfelj vlasništva i suvlasništva u kompanijama koje posluju na tržištu drastično reducira i to transparentnom prodajom i izbjegavanjem strateških partnera umreženih s lokalnim političarima.

Glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u 3. maju i član Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić u ponedjeljak je na upit o informaciji da su Uljanikovi kupci otkazali s 1. rujna ugovore za ukupno četiri novogradnje, rekao da Upravu i Uljanik grupe i 3. maja treba što hitnije mijenjati i postaviti krizni menadžment, kako se ne bi izgubili svi ugovoreni poslovi.

Netko iz ministarstava financija ili gospodarstva mora što prije ući u Nadzorni odbor i staviti stvari pod kontrolu jer ovo više nije normalno, rekao je Šoljić naglašavajući da otkazivanje ugovora „vodi na dno i potapa riječko brodogradilište.“

Šoljić je rekao da je, prema njemu dostupnim informacijama, raskinut ugovor za gradnju broda za prijevoz automobila (514), koji je u svibnju porinut u more u 3. maju i u završnoj je fazi radova. Pripreme za gradnju jednog broda (515) počele su u Uljaniku potom u 3. maju ali su radovi stali, a gradnja dva otkazana broda, za koje nije ni određeno hoće li se graditi u Rijeci ili Puli, nije ni počela, rekao je Šoljić.

„Teško je to komentirati, to je posljedica neodrživosti rokova i nefinanciranja započetih gradnji, koja vodi tome da se izgube i opcijski brodovi“, rekao je Šoljić. Prema obavijesti na Zagrebačkoj burzi, zbog nemogućnosti Uljanika da isporuči brod sukladno odredbama iz ugovora o gradnji broda sklopljenog s kompanijom Automarine Transport s Kajmanskog otočja za brod za prijevoz automobila i kamiona, kupac je 1. rujna jednostrano raskinuo ugovor o gradnji broda, te ugovor više nije obvezujući za ugovorne strane.

Automarine Transport raskinuo je istog dana i ugovor o gradnji broda za prijevoz automobila i kamiona identičnih tehničkih značajki, na kojem su aktivnosti na zahtjev kupca već ranije obustavljene. Kompanija Siem Shipping jednostrano je raskinula ugovore o gradnji za brodove za prijevoz automobila i kamiona, na kojima su sve aktivnosti ranije obustavljene na zahtjev kupca, te fizička proizvodnja brodova nije ni započela.

Štrajk u Brodogradilištu 3. maju, kao i u cijeloj Uljanik grupi, je prekinut nakon što su isplaćene srpanjske plaće. U 3. maju je prošloga tjedna osnovan Krizni stožer za 3. maj, a danas je osnovan i Sindikalni odbor za opstojnost 3. maja, u kojemu su predstavnici triju sindikata. Glavni njihovi zahtjevi su isplata dobavljača i osiguravanje novca za nabavku materijala za nastavak proizvodnje. Traže da Uljanik vrati pozajmicu veću od 500 milijuna kuna, da se postavi krizna uprava te da se 3. maju, uz pronalazak kvalitetnog strateškog partnera, omogući izdvajanje iz Uljanik grupe i samostalno poslovanje.

You may also like