Home Geopolitika Otkazan susret zbog situacije u Južnom kineskom moru

Otkazan susret zbog situacije u Južnom kineskom moru

by Agencije

Zbog spora oko Južnog kineskog mora u srijedu se odustalo od potpisivanja zajedničke izjave na sastanku ministara obrane zemalja ASEAN-a (organizacija zemalja jugoistočne Azije) u Kuala Lumpuru.

Malezijski dužnosnici, domaćini skupa, nisu željeli objasniti koji je razlog otkazivanja zajedničke izjave, no Kina je za to okrivila zemlje koje nisu članice ASEAN-a. Spor je izbio između SAD i Kine oko spominjanja Južnog kineskog mora u dokumentu. Ranije je dužnosnik američkog ministarstva obrane kazao da je Kina lobirala da se u dokumentu uopće ne spominje Južno kinesko more u kojem nekoliko zemalja polaže pravo na arhipelag Spratly a Kina na njemu gradi vojna postrojenja. “Razumljivo, veći broj zemalja ASEAN-a smatrao je da je to neprimjereno. To odražava podjelu u regiji koju je uzrokovalo kinesko polaganje prava i militarizacija u Južnom kineskom moru”, kazao je američki dužnosnik koji nije želio biti imenovan. On je rekao kako je bolje ne objaviti izjavu nego objaviti onu koja ne spominje slučaj Južnog kineskog mora.

Kinesko ministarstvo obrane okrivilo je “određene zemlje” izvan prostora jugoistočne Azije, misleći na SAD i Japan. Na skupu u srijedu okupilo se deset ministara obrane zemalja jugoistočne Azije s ministrima obrane Australije, Kine, Indije, Japana i SAD-a. Američki ministar obrane Ash Carter u utorak je održao 40-minutni sastanak s kineskim kolegom Changom Wanquanom na kojem je razgovarano o Južnom kineskom moru, kazao je američki dužnosnik. Prema kineskom ministarstvu obrane Chang je kazao Carteru da “kineski narod i vojska neće trpjeti miješanja u kineski suverenitet i važne interese”. Prije tjedan dana američki ratni brod uplovio je u područje oko arhipelaga koji Kina smatra svojim teritorijem.

Američki ministar obrane Ash Carter rekao je u srijedu da će on i malezijski ministar obrane Hishammuddin Hussein u četvrtak isploviti u sporne vode Južnog kineskog mora. “Zajedno sa svojim prijateljem ministrom Hishammuddinom odletjet ću na nosač zrakoplova US Theodore Roosevelt, koji obavlja rutinske operacije za vrijeme plovidbe Južnim kineskim morem”, rekao je Carter na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara obrane deset članica Saveza zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

Kina i nekoliko drugih azijskih zemalja preklapaju se u polaganju prava na otočje u Južnom kineskom moru, na velikoj brodskoj trgovačkoj ruti za koju se drži da je bogata mineralima. SAD je prošli tjedan izazvao “jako nezadovoljstvo” Kine kad je poslao mornarički brod unutar 12 nautičkih milja (22 kilometra) od otoka sagrađenih na grebenima na koje pravo polažu i Kina i Filipini, jedan od nekoliko američkih saveznika u tom području.

Carter je rekao da će njegov put s ratnom mornaricom u tom području u četvrtak biti “simbol naše predanosti ponovnoj uspostavi ravnoteže te važnosti azijsko-pacifičke regije za Sjedinjene Države”. Američki ministar obrane kritizirao je neprijateljsku reakciju Kine na plovidbu američkih vojnih brodova kroz sporno područje rekavši kako Pekingovo stvaranje umjetnih otoka i militarizacija izazivaju napetost u Južnom kineskom moru.

Related Posts