Otkazan summit EU-Kanada, novi termin još nije utvrđen

Summit čelnika EU-a i Kanade, na kojem se trebao potpisati sporazum o slobodnoj trgovini (CETA) otkazan je, jer Belgija još nije dala suglasnost, a novi termin za summit još nije utvrđen, doznaje se u Vijeću EU-a.

Ranije je  kanadski premijer Justin Trudeau objavio da otkazuje posjet Bruxellesu.

U četvrtak ujutro, četvrti put u posljednja 24 sata sastali su se dužnosnici belgijskih regija i jezičnih zajednica kako bi usuglasili zajedničko stajalište.

Belgijski sustav predviđa da za potpisivanje međunarodnih sporazuma savezna vlada treba dobiti suglasnost svih federalnih entiteta. Za sporazum s Kanadom nedostaje suglasnost frakofonog dijela Belgije.

Prema belgijskim medijima, postignut je napredak u usuglašavanju stajališta, ali još nema jedinstvenog stajališta s kojim bi belgijski veleposlanik pri EU-u mogao doći na sastanak Odbora stalnih predstavnika EU-a (Coreper), koji se sastao u četvrtak.

Nakon što Belgija dovrši svoje interne konzultacije i dođe s jedinstvenim stajalištem, tada se i ostale zemlje EU-a moraju izjasniti je li im prihvatljivo to stajalište. U slučaju pozitivnog odgovora, čelnici EU-a dobivaju pravo da potpisati CETA-u.

Belgijski dužnosnici ne govore o otkazivanju summita s Kanadom, nego o odgodi, a za zakazivanje novog summita, prema većiini ocjena, trebat će najmanje tjedan dana.

(Agencije)

You may also like

0 comments