Home Hrvatska Osude SNV-a i Saveza antifašista glede statuta grada Vukovara

Osude SNV-a i Saveza antifašista glede statuta grada Vukovara

by admin

Zamjenik predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) Saša Milošević najavio je u ponedjeljak kako će SNV upozoriti Ministarstvo uprave i Ustavni sud, ali i međunarodne institucije na, kako tvrdi, nezakonite izmjene Statuta Grada Vukovara. Milošević je Hini kazao kako je tim dokumentom razina manjinskih prava u Vukovaru pala ispod razine propisane statutom iz 2009. godine, kada su Srbi u tome gradu činili manje od trećine ukupnoga stanovništva potrebne za primjenu dvojezičnosti po sili zakona.

Takvu situaciju smatra paradoksalnom i podsjeća da je Hrvatska zajamčila manjinska prava, među ostalim, i pristupnim sporazumom s EU, a radi toga se SNV namjerava obratiti tijelima Europske unije. “Obratit ćemo se i savjetu Vijeća Europe nadležnom za provedbu Okvirne konvencije o pravima nacionalnih manjina, ali i UN-u, s obzirom da je riječ o kršenju Erdutskog sporazuma, za čiju je implementaciju bio zadužen UNTAES”, kazao je Milošević.

Vukovarsko gradsko vijeće u ponedjeljak je izmijenilo gradski Statut, što je bilo dužno učiniti po odluci Ustavnog suda, koji mu je u kolovozu prošle godine naložio da u roku od godine dana statutom utvrdi područja u Vukovaru na kojima će se postaviti ploče s natpisima na hrvatskom i srpskom jeziku te na latinici i ćirilici. Izmjenjeni Statut, međutim, nije predvidio dvojezične natpise na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama. Vijećnici SDSS-a statutarne su izmjene ocijenili protivnima Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, po kojemu se na Statut mogu žaliti Ministarstvu uprave.

Ako prihvati mišljenje da je riječ o aktu protivnom Ustavu, Ustavnom zakonu ili posebnim zakonima koji reguliraju prava nacionalnih manjina, Ministarstvo će u roku od osam dana donijeti odluku o obustavi primjene Statuta, a Vladi predložiti pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti. Postupak pred Ustavnim sudom Vlada bi trebala pokrenuti u roku od 30 dana.

O izmjenama vukovarskog statuta u Vladi se danas nije mogao dobiti komentar, a ministar uprave Arsen Bauk oglasio se na Facebooku. “Obzirom da je, temeljem članka 32. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, Ministarstvo uprave nadležno za rješavanje mogućeg zahtjeva Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Vukovara o ocjeni ustavnosti i zakonitosti izmjena Statuta Grada Vukovara vezano uz uvođenje u ravnopravnu uporabu jezika i pisma srpske nacionalne manjine u Gradu Vukovaru, u ovom trenutku nisam u mogućnosti komentirati izmjene i dopune Statuta”, napisao je Bauk.

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) u utorak je sramotnom i nemoralnom ocijenio odluku vukovarskog Gradskog vijeća o izmjeni gradskog Statuta, kojom više nisu predviđeni dvojezični natpisi na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama. “Ova odluka vijećnika grada Vukovara nemoralna je i izvor novih mržnji, što svakako treba osuditi”, priopćili su iz SABA RH. Izmjene Statuta – koje je u ponedjeljak izglasalo deset vijećnika vladajuće koalicije HDZ-HKS uz podršku vijećnice HDSSB-a Slavice Jelinić, a protiv ili suzdržano bilo je deset vijećnika iz redova SDP-a, SDSS-a, HNS-a i SNS-a – nazvali su hrvatskom sramotom.

“HDZ grada Vukovara, naravno uz punu podršku rukovodstva HDZ-a, 17. kolovoza ove godine donio je odluku o uklanjanju ćiriličnih natpisa s ureda i ulica Vukovara. Rukovodstvo HDZ-a je 2009. godine donijelo odluku o uvođenju dvojezičnih natpisa, kada je trebalo primiti Hrvatsku u Europsku uniju. Jedan od uvijeta za taj prijem bio je i poštivanje prava nacionalnih manjina. Sada, pošto je Hrvatska u Europskoj uniji, ista ta stranka očito smatra da prava nacionalnih manjina više nisu bitna”, navode iz SABA RH.

Ocjenjuju kako se HDZ, uklanjanjem dvojezičnih natpisa u predizborno vrijeme, želi prikazati kao jedina domoljubna stranka, koja i na taj način štiti nacionalne interese, “mada je rezultat sasvim suprotan”. “Ova sramotna i neustavna odluka govori o tome kako ograničeni ljudi pokazuju svoju netoleranciju nepriznavanjem normalnih prava drugih. Pozivati se na Domovinski rat i kako nije još dovoljno prošlo vremena, potpuno je promašeno. Nije izbio rat zbog pisma, već zbog namjere da velikosrpski nacionalisti prigrabe dio hrvatskog teritorija. Znamo kako je taj rat završio”, poručuju iz SABA RH.

Odluke poput ove, dodaju, štete i Vukovaru i Hrvatskoj u cjelini, “umjesto da sada radimo na stvaranju uvjeta za što bolji život, na razvijanju prava svih, svakako uključujući i nacionalne manjine”. Vukovarsko gradsko vijeće u ponedjeljak je izmijenilo gradski Statut, što je bilo dužno učiniti po odluci Ustavnog suda, koji mu je u kolovozu prošle godine naložio da u roku od godine dana statutom utvrdi područja u Vukovaru na kojima će se postaviti ploče s natpisima na hrvatskom i srpskom jeziku te na latinici i ćirilici. Izmjenjeni Statut, međutim, nije predvidio dvojezične natpise na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama.

Related Posts