Osuda jedne operetne predstave

Čelnici HDSSB-a predali su Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) kandidacijske liste za dvije slavonske izborne jedinice, IV. i V., a u Hrvatski sabor u ponedjeljak predvečer došli su u pratnji Slavonske sokolske garde, koja se postrojila na Markovu trgu.

“HDSSB tradicionalno izlazi na izbore u koaliciji s narodom, izlazi u četvrtoj i petoj izbornoj jedinici. Očekujemo najmanje ponavljanje rezultata s prošlih parlamentarnih izbora, a to je šest zastupničkih mandata”, izjavio je novinarima tom prigodom predsjednik stranke Dragan Vulin. Na pitanje zašto na listama nema najaktivnijeg saborskog zastupnika Bore Grubišića, Vulin je odgovorio da se stranka pomlađuje. “Pomlađujemo listu, nova generacija političara koji su isto tako kvalitetni i vrijedni, pruža podršku”, rekao je Vulin i dodao kako je odluka bila na samom Grubišiću.

Isto to jutro, HDSSB je napustio još jedan saborski zastupnik, predsjednik požeško-slavonskog HDSSB-a Dražen Đurović, a Vulin je kazao kako je i njega iznenadio taj potez. Na pitanje s kim će HDSSB postizborno koalirati, kazao je kako su jednako udaljeni od svih. Novinarima je kazao i kako je on prvi na listi u V. izbornoj jedinici (Brodsko-posavska, Požeško-slavonska i Vukovarsko-srijemska županija), dok listu u IV. (Osječko-baranjskaj i Virovitičko-podravska županija) nosi Branimir Glavaš. Kandidati HDSSB-a u Sabor su došli u tamnim odijelima s grbom Slavonije, dok su se pripadnici Slavonske sokolske garde postrojili u crnim uniformama i stranačkim zastavamma u rukama.

U pretežito muškoj gardi, koju u HDSSB-u nazivaju sportsko-rekreacijskom sekcijom stranke, bile su i dvije djevojke, koje su zajedno s kolegama izvršavale zapovijedi trenera, glasno odgovarajući na vojni pozdrav “Domovini vjerni – uvijek vjerni”. Lijepo je to bilo za vidjeti- postrojeni nasred Markova trga, kao da je 1991. (ili neka druga), u najmanju su ruku ulijevali nelagodu svima koji su ih vidjeli. No, Glavaš je imao razloga za vlastito zadovoljstvo, jer je njegov performance gledala cijela država, a i oni izvan granica. Uostalom, nije li sam Glavaš oduvijek obožavao teatralnost, priređujući svakojake cirkusarije za vrijeme suđenja kojim mu se sudilo za ratne zločine? Ne sjećate li se njegovih štrajkova glađu, padanja u nesvijest, odbijanja hrane, vode, medicinske pomoći, kojima je punio naslovnice senzacija gladnih medija, odijevao se u slavonsku narodnu nošnju, nosio šešire, kleo se na svoju Slavoniju i Baranju.

Odlaskom u zatvor, HDSSB su preuzeli neki drugi ljudi, ali Glavaš je vješto upravljao strankom iz mostarskog zatvora, dolazilo mu se na poklonstvo. Poput nedodirljivog je vrača čarobirao, kadrovirao, da bi se potom vratio, ovoga puta s novom baletnom koreografijom, postrojavanjem mladića i djevojaka u mračnim crnim odorama, koje zazivaju neka teška, mučna vremena kojih se pošteni Hrvati srame.

Jasno, u svom je stilu Sokolsku gardu prozvao doslovce sportskim društvom, koje zacijelo uvježbava plesne korake u dvorani s ogledalima, dižući ruke i noge uz štangu. Od nekoć respektabilne stranke koja se trudila zastupati interese najsiromašnijeg dijela Hrvatske, Glavaš je ponovno napravio tragikomičnu skupinu luzera kojima se podsmjehuju i oni s desne strane političke arene, smatrajući ih totalno promašenima i sumanutima. Imamo li razloga misliti da su doista drugačiji, nakon ovoga što smo vidjeli na Markovom trgu?

Prije nekoliko je dana, gostujući u jednoj gledanoj informativnoj emisiji, upitan je li postrojavanje Slavonske sokolske straže u crnim košuljama bio pametan politički potez (još i prije performancea na Markovu trgu), Vulin je nonšalantno odgovorio: ”Mislim da je to bio pametan politički potez, digla se prašina oko toga. To je klub koji je osnovan kako bi se bavio i humanitarnim radom, sportom i rekreacijom, a redarstvena služba je ono što moramo imati na svojim skupovima. Nikakva vojska niti paravojska. U tim odorama, koje jesu bile crne boje, svatko je vidio što želi. Neki su mi rekli da liče na dimnjačare, ako netko vidi nešto drugo, mislim da je to druga stvar”.

Zgodno je kako se inače sasvim solidno razumni Vulin igra s nama, praveći nas budalama, jer, stvarno, nismo li mi to vidjeli dimnjačare? Valjda su došli iščistiti zaštopane dimnjake zgrade hrvatskog Parlamenta, koji bi trebao biti svetinja. A tamo se nakupilo svašta pa oni sada prave reda, piše Andrea Latinović.

Bivši predsjednik države, Ivo Josipović, na svom je Facebook profilu otvoreno napisao kako je to postrojavanje bilo sramotno, ali i znakovito dodao da će HDSSB koalirati s SDP-om. Čudno? Pa baš i ne, prisjetimo se samo predsjedničkim izbora, u kojima je HDSSB podržavao kandidata dr. Milana Kujundžića, da bi potom, na čuđenje desnog dijela, uoči drugog kruga preporučio svojim članovima i simpatizerima da glasaju- po vlastitoj savjesti. Ali, nije ih Vulin pozvao da daju svoj glas kandidatkinji Domoljubne koalicije, Kolindi Grabar- Kitarović.

Naime, očekivalo se da će nakon prvog kruga predsjedničkih izbora, u kojem dr. Kujundžić nije prošao, njegovi partneri iz HDSSB-a, inače dio Saveza za Hrvatsku, pozvati svoje članove i smipatizere da u drugom krugu podrže kandidatkinju HDZ-a Kolindu Grabar Kitarović, koju je dr. Kujundžić već podržao. On je, naime, neizravno pozvao svoje glasače da u drugom krugu svakako podrže Grabar Kitarović, navodeći, uz ostalo, identičan svjetonazor kojega dijele, ustvrdivši da Hrvatska treba dobiti takvog predsjednika, odnosno, predsjednicu.

Stoga, koga bi trebala čuditi koalicija s SDP-om? Kojemu, uostalom, najviše i odgovara plašenje građana, ali i Europe nekakvim crnokošuljašima i avetima prošlosti, tzv. povratkom ustaštva, fašizma i nacizma, ili valjda svega toga zajedno. Pa HDSSB je jasno kazao kako je spreman participrati u vlasti sa svojim ministrom poljoprivrede, a glasni SDP-ov Peđa Grbin dobroćudan kakav jest, objasnio da su njima dobrodošli svi koji poštuju demokraciju. A Glavaš i njegova ekipa baš su poznati po tome, jasno. Ako se HDSSB prodao za nekoliko saborskih mandata ljevici, mogao bi im to biti ne samo balet ”Labuđe jezero”, već i- labuđi pjev.

You may also like