Oštro smanjena dobit Bank Austrije

Austrijska podružnica talijanskog bankovnog diva UniCredita Bank Austria izvijestila je u srijedu da joj se neto dobit u prvom tromjesečju osjetno smanjila, ukazujući na povećane rezervacije za mirovine zaposlenika prebačenih u državni mirovinski fond.

U prvom ovogodišnjem tromjesečju neto dobit Bank Austrije smanjena je 70,5 posto, na 59 milijuna eura, pokazuje poslovno izvješće.

Taj je pad povezan u prvom redu s većim neposlovnim troškovima, u iznosu 354 milijuna eura, u odnosu na 112 milijuna eura koliko su iznosili u istom razdoblju prošle godine. U banci pritom ukazuju na rezervacije za mirovine, s obzirom na odluku austrijske vlade da banka za ukupno 3.300 zaposlenika mora platiti 22,8 posto posljednje plaće po godini rada a ne sedam posto kao što su tvrdili u Bank Austriji.

Bančino prebacivanje zaposlenika u državni mirovinski fond bilo je ključni dio programa štednje i restrukturiranja posrnulog poslovanja s građanima. Austrijski parlament u međuvremenu je zakonom potvrdio vladinu odluku, što je utrostručilo trošak prebacivanja mirovina u državni fond za Bank Austria.

Dodatni su pritisak na poslovni rezultat Bank Austrije u prvom tromjesečju generirale i više bankovne naknade i slični troškovi, obračunati u prvim mjesecima za cijelu 2016. godinu. U odnosu na prvo tromjesečje prošle godine uvećani su 66,7 posto, na 172 milijuna eura. Neto prihodi od naknada gotovo su pak stagnirali u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosili su 826 milijuna eura, pokazuje izvješće.

You may also like