Hrvatski je sabor na kraju ovotjednog zasjedanja raspravio konačni prijedlog izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama, a HDZ-ova Sunčana Glavak u raspravi je optužila ministra financija Borisa Lalovca da “putem medija najavljuje uhićenja i tjera ljudima strah u kosti. “Skandalozno je da je, nakon premijera, ministar financija putem medija naumio utjerati ljudima strah u kosti i najavio uhićenja bankara i gospodarstvenika”, kazala je HDZ-ova zastupnica Sunčana Glavak.

Uvjerena je da je riječ o izravnom uplitanju politike u rad politički neovisnih tijela. “U maniri policijske države ministri najavljuju uhićenja, valjda i onih bankara kod kojih nas je taj isti ministar zadužio u tri i pol godine za 90 milijardi kuna. Čitavu je državu zapravo učinio hipotekom”, kazala je Glavak te upitala hoće li predložene izmjene omogućiti svakom građaninu da, barem u isto vrijeme kada i ministri ili premijer, dozna hoće li netko biti uhićen.

Josip Kregar (Naprijed Hrvatska) uzvratio joj je kako zakon izričito smatra tajnim podatke koji se odnose na istrage za kaznena djela. “Nama se mogu ili ne moraju sviđati izjave gospodina Lalovca ili Milanovića, ali to s ovim što je sad prijedlog zakona nije u neposrednoj vezi. Još ću dodati i ovo, nisam sasvim siguran da su njihove izjave bile te naravi. Ja sam slušao možda površno, ali nisam stekao dojam da oni odaju tajne o istragama ili prijete novim uhićenjima”, rekao je Kregar.

U obranu ministra stali su i SDP-ovi Gordana Sobol i Draženko Pandek. “On je govorio o istragama koje se provode, ali nije dao niti jedan podatak protiv koga, iz kojeg dijela. Spominjali su se bankarski dio, gospodarstvenici i slično, ali to je potpuno u domeni područja kojeg on kao ministar financija pokriva. Nađite mi u tih 11 minuta dio gdje je gospodin Lalovac, ministar financija, izašao iz okvira svog djelovanja”, uzvratila je Sobol HDZ-ovoj zastupnici.

Pandek također tvrdi da Lalovac nije spominjao uhićenja. “Iz medija se jedino iz naslova može zaključiti, to su novinari izveli, da on najavljuje nešto kao nova uhićenja, međutim iz teksta, što ste sigurno pročitali, sigurno znate, nigdje se to ne spominje”, kazao je Pandek. Njihova pojašnjenja nisu uvjerila Josipa Borića (HDZ). “Mogu oni pričati što god hoće, ministar je jasno govorio da su istrage završene i da će biti postupanja. A što je to nego – gospodo, spremite se na moguća uhićenja”, kazao je Borić.

Ustvrdio je da se u proteklih 25 godina ni jedan ministar nije usudio izreći takvo što, “osim ministra Ostojića koji je nedavno, prilikom drugog uhićenja, rekao jednu čudnu rečenicu, ‘Već će mu se nešto naći'”. Sabor će zasjedanje nastaviti u utorak, raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o ugostiteljstvu.

Related Posts