Home Hrvatska Ostojić pohvaljuje dolazak Orepića

Ostojić pohvaljuje dolazak Orepića

by admin

Tehnički ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je u četvrtak za svojeg nasljednika Vlahu Orepića da ga ne poznaje, ali da vjeruje da ima ugled u svojoj sredini i da je puno bolje rješenje od onih imena koja su bili probni baloni, dok je za budućeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića rekao neka se srami ako je rekao da je antifašizam floskula.

Ostojić je to rekao na konferenciji za novinare održane na temu izbjegličke krize komentirajući na traženje novinara izjavu budućeg ministram Hasanbegovića koji je lani u svibnju, gostujući u emisiji Otvoreno o Bleiburgu rekao da je Domovinski rat jedini u 20. stoljeću u kojem su Hrvati izašli kao istinski pobjednici i jedini temelj na kojem se treba graditi Hrvatska, a da antifašizam nije temelj ove države već floskula koja nema utemeljenje u ustavnom tekstu.

„Smatram da je upravo Domovinski rat bio borba protiv novog fašizma i kao takav prizanje svakog onog koji se bori protiv bilo koje situacije u kojoj se netko želi nametnuti s totalitarizmom i diktatorom“, rekao je Ostojić, dodavši da nije pročitao tu izjavu. „Ali vrlo jednostavno neka se srami ako to javno govori jer je to prije svega udar na Ustav RH“, rekao je Ostojić , koji od sutra s pozicije šefa MUP-a prelazi u saborske klupe.

Ustvrdio je da temeljne ustavne odrednice kažu da je antifašizm temeljna vrijednost kojeg kao takvog treba štiti i odgovoriti na ovakvu situaciju. „Može biti ministar i tko god hoće uvjek ću mu reći isto, a to je da je sramota ako niste spremni poštivati Ustav. Kako možete biti osoba koja će istom tom Ustavu prisegnuti“, kazao je Ostojić.

Za svojeg nasljednika u MUP-u Ostojić je rekao da ga ne pozna, ali mu je drago što su bili suborci na istom teritoriju ’91. „Poštujem ga jer znam kako je tada bilo vrlo teško. Vjerujem da osoba koja ima ugled u svojoj sredini da će biti puno bolje rješnje od svih onih imena koja su bili očito kao probni baloni, ali vjerujem i kao ozbiljni kandidati koje se pokušalo ugurati na mjesto ministra“, rekao je.

Ostojić je kazao novinarima da je zbog izraženih javnih mišljenja političara, konkretno od čelnika Mosta Bože Petrova i onih kojima bi trebao pripasti resor MUP-a o tome da bi kadrovirali u MUP-u, preventivano posalo pismo europskom povjereniku za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitrisu Avramopoulosu i upozorio ga na to da je Europska komisija čuvar pravne sigurnosti.

U pismu ga je podsjetio na onaj zakon koji je donesen za vrijeme Tomislava Karamarka, za koji je EU ocijenila da se ne smije mjenjati. „Malo jesam preventivnmo djelovao, ali ne bez razloga već kad netko javno izražava da ima namjeru kadrovirati, mjenjat one koje su transparetno i u skladu sa zakonm koji je donio Karamarko imenovani na natječaju“, rekao je Ostojić, dodavši da ni jedan rukovodeći policijski službenik nije zaposlen u njegovom mandatu.

Ostojić je kazao i da je na sastanku s načelnicima i vodstvom policije rekao da su svi oni izabrani sukladno zakonu o policiji i temeljem natječaja, da njihovi mandati ne ističu prije svibnja 2017. i da nitko nema pravo tražiti od njih ili raditi pristisak na eventulano micanje s tih pizicija.

Related Posts