Ostojić neće dopustiti izbjeglice na dvije fronte

Hrvatska neće dopustiti da se za ulazak izbjeglica u Hrvatsku otvore “dvije fronte” te će sve izbjeglice koje s juga pokušaju ući u Hrvatsku biti vraćene tamo odakle su došle, poručio je u ponedjeljak navečer iz Opatovca potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i potvrdio kako se na prostoru Prevlake uređuju vojni objekti, ali ne za smještaj izbjeglica već pripadnika policije.

“Svima šaljem istu poruku. Ne dolazite, bit ćete vraćeni tamo odakle ste došli”, rekao je Ostojić na konferenciji za novinare dodavši kako tako misli i premijer Zoran Milanović. “Moj nalog bio je jasan, uredite, očistite, sredite hangare. Najbolja stvar koju sam mogao napraviti je da taj prostor bude pripremljen. Ukoliko bude potrebno sada imam prostor za dovoljno ljudi da se obrani južna granica”, izjavio je Ostojić.

Potvrdio je kako je osobno izdao nalog za uređenje vojnih objekata na Prevlaci, te objasnio da tamošnje službe zadužene za provedbu njegove odluke nisu bile upoznate s kojom se namjenom uređuju objekti.

Na pitanje novinara koliko je do sada Hrvatsku koštalo zbrinjavanje izbjeglica, Ostojić je odgovorio “jako puno” te dodao da se ne zna koliko bi više koštalo da se nije radilo tako kako se radi. “U ovome trenutku Republika Hrvatska, za razliku od onih koji bi se nadali da to nije tako, nema ni jednu izbjeglicu na svome području koja nije pod kontrlom snaga reda. Prema tome, oni govore kako je u Hrvatskoj 100.000 izbjeglica bez kontrole, uopće nemaju pojma o čemu govore”, poručio je ministar Ostojić i ustvrdio kako se sve izbjeglice koje su trenutačno u Hrvatskoj nalaze u Opatovcu, a sve ostale su na putu u Mađarsku ili su u tijeku pripreme za njihov odlazak.

Po njegovim riječima, u Hrvatsku je do ponedjeljka u 18 sati ušlo 79.920 izbjeglica, u prihvatnome centru u Opatovcu u ponedjeljak navečer je petstotinjak izbjeglica dok je pred centrom na registraciju oko 18,30 sati čekalo njih nekoliko stotina. Ostojić je ustvrdio kako se napokon “dogodilo čudo” da se izbjeglice iz Grčke registriraju, odnosno zapisuju na makedonsko-srpskoj granici, što je utjecalo i na usporavanje njihova ulaska u Hrvatsku.

Kako je rekao, vikend u Zagrebu iskoristio je i za nastavak razgovora s Europskom komisijom u kojemu je jasno ponovio hrvatsko stajalište da se problem izbjeglica mora rješiti na njegovom izvoru, u Grčkoj. “Očekujem povratne odgovore Europske komisije ali i sastanak o toj temi koji se trebao održati u nedjelju, ali nije mogao doći njemački ministar. U svakom slučaju inzistiramo da se to riješi na razini Europske unije”, rekao je Ostojić. Zahvalio je ministru obrane Anti Kotromanoviću koji ga je proteklih dana mijenjao u Opatovcu u kojem je na ulazu u Prihvatni centra vojska počela izgradnju i kružnog toka kako bi se ubrzao ukrcaj autobusa.

You may also like