Home Europska unija Ostojić: Na najvišem smo stupnju pripravnosti, više ne ulaze ekonomski migranti

Ostojić: Na najvišem smo stupnju pripravnosti, više ne ulaze ekonomski migranti

by Agencije

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je u četvrtak navečer da treba uvijek biti oprezan kad je riječ o terorizmu te da je Hrvatska na najvišem stupnju pripravnosti. “Uvijek moramo biti oprezni. Nikada iz mojih usta se nije čulo da ne postoji teroristička opasnost. Na najvišem stupnju pripravnosti smo”, rekao je Ostojić, koji je gostovao u RTL-ovoj emisiji Direkt, odgovarajući na pitanje što se radi na prevenciji opasnosti iz BiH, za koju je, kako je rekao voditelj, naša tajna služba procijenila da je potencijalno žarište terorizma.

Upitan jesu li pojačane kontrole na BiH granici, Ostojić je rekao, “ne samo na BiH granici”. “Mi smo to odavno napravili. Ali ono što treba gledati, svaki teroristički čin, bio on u Bosni i Hercegovini ili bilo gdje drugdje, je zapravo atak i na naš život. Prema tome, ja mislim da Hrvatska kao zemlja koja je dio antiterorističke koalicije mora biti spremna u svakom pogledu preventivno raditi. Opreza nikada dovoljno, a s druge strane, nemojmo promatrati samo svoje dvorište. Moramo gledati šire i to radimo zajedno sa sigurnosnim službama drugih zemalja i razmjenjumo informacije”, poručio je Ostojić.

Ostojić je rekao kako je policija u četvrtak navečer odmah reagirala na sumnjivi predmet kod francuskog Veleposlanstva u Zagrebu. “Pokazalo se da je nalaz negativan, ali na žalost tako moramo raditi, to su standardni operativni postupci”, rekao je.

Ostojić je rekao da je nakon terorističkog čina u Parizu sastanak ministara unutarnjih poslova i pravosuđa u Bruxellesu, na koji putuje u petak, sazvan izvanredno, s ciljem i inicijativama da se pojača kontrola na vanjskim granicama EU. “To se ne odnosi samo na Schengen, već na zajedničko djelovanje u Grčkoj. Što se tiče hrvatskih građana, može se jedino dogoditi da, osim na zajedničkoj hrvatsko-slovenskoj kotroli, i članice Schengena imaju kontrolu na svojim granicama. Ali, uvijek je osobna iskaznica dovoljna”, rekao je Ostojić na pitanje kako ćemo putovati na Zapad kad se usvoji novi schengenski režim.

Oko 4.000 migranata – Sirijaca, Afganistanaca i Iračana, smjelo je tijekom noći sa četvrtka na petak prijeći grčko-makedonsku granicu nakon što su prethodnog dana blokirani, rekao je grčki policijski izvor, u trenutku kad je više zemalja na balkanskoj ruti počelo filtrirati prolaz prema Europi. U četvrtak je nakon odluke Srbije i Makedonije da ograniči prijelaz samo na one koji bježe iz zona sukoba – državljane Sirije, Iraka i Afganistana, najmanje 2.000 migranata bilo blokirano u Eidomeni, na graničnom prijelazu gdje nijedan migrant nije mogao preći granicu, po istom izvoru.

No, prijelazi su nastavljeni nakon ponoći te je do petka ujutro “granicu prešlo 4.000 Sirijaca, Iračana i Afganistanaca”, po istom izvoru. Tisuću drugih, posebno mladih Marokanaca, Alžiraca ili državljana Bangladeša, odbijeno je. Makedonska policija potvrdila je otvaranje granice u petak rano ujutro. Pristupila je kontroli dokumenata blizu željezničke pruge koja prolazi uz granicu.

Glasnogovornik vukovarsko-srijemske Policijske uprave Domagoj Džigomović izjavio je u petak kako, nakon što je Hrvatska obavijestila Srbiju i Makedoniju da više neće primati osobe iz zemalja koje nisu zahvaćene ratom, nije bilo dolazaka tzv. ekonomskih migranata. Džigumović je u prihvatnom centru za izbjeglice u Slavonskom Brodu, gdje je u zadnja 24 sata ušlo oko 5.200 osoba i tamo ih je trenutno oko tisuću, rekao kako iz Slovenije nije bilo novih zahtjeva za povratom ekonomskih migranata u Hrvatsku.

Slovenija je u srijedu Hrvatskoj uputila zahtjev za povatom 162 ekonomska migranta, no hrvatske vlasti to su odbile jer nije postojao prethodni dogovor zemalja kroz koje prolazi izbjeglička ruta kojim bi se tretirao ovaj problem.

Džigumović je kazao i kako dolazak i odlazak izbjeglica iz tranzitnog centra u Slavonskom Brodu prema Sloveniji protječe bez problema. Dodao je kako se u centru izbjeglice zadržavaju onoliko vremena koliko je potrebno za pružanje zdravstvene skrbi i humanitarne pomoći, kako bi mogle nastaviti svoj put. “Oni se ovdje zadržavaju šest do deset sati maksimalno”. Od početka izbjegličke krize u Hrvatsku su ušle 422 tisuće izbjeglica i migranata. Danas je 66. dan od kako izbjeglice pristižu u Hrvatsku.

Related Posts