Home Hrvatska Ostojić: DORH mora isražiti navode Kolinde Grabar Kitarović

Ostojić: DORH mora isražiti navode Kolinde Grabar Kitarović

by Agencije

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić (SDP) izjavio je u subotu da bi DORH morao istražiti navode predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović kako je bivši ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić bio privatni obavještajac bivšeg premijera Zorana Milanovića, a ako to ne učini, kaže, taj bi posao trebalo odraditi saborsko istražno povjerenstvo.

U Intervjuu tjedna Hrvatskog radija Ostojić je podsjetio kako je DORH ranije ‘promptno istražio’ tvrdnje da je on, kao ministar unutarnjih poslova, nezakonito pratio čelnika Mosta Bože Petrova.

Kazao je kako je od trena kada je Odbor dobio Lozančićevu ostavku kao temelj za razrješenje, bio uvjeren da će se konačno završiti slučaj za koji smatra da je bacio ljagu na cijeli obavještajni sustav. “Kada prvog čovjeka SOA-e optužite da je privatni špijun premijera, onda to ide na cijeli sustav, to nije mogao raditi sam. Umjesto da ta priča bude elegantno završena imenovanjem Daniela Markića kojega su predložili predsjednica i premijer, sada smo već u situaciji u kojoj se ta priča ponovno otvara i stvar će se i dalje vrtjeti jer DORH treba utvrditi je li točno ili nije da je zakon kršio Lozančić ili osoba koja ga za to optužuje i tvrdi da ima o tome saznanja, ali da ih ne može reći”, izjavio je Ostojić.
Suglasan je s novinarskom opaskom da bi Lozančićeva odgovornost ujedno značila i odgovornost bivšeg premijera Milanovića.

“Ako je takva varijanta točna, naravno da bi to trebalo utvrditi. Ovo je poruka svima da se bez dokaza i čvrstih argumenata ne može ići u javnost, pogotovu što se narušava ugled institucije i difamiraju ljudi koji to nisu zaslužili. Ali sada ćemo vidjeti što je konačni ishod priče”, dodao je.

Argument predsjednice Republike koja je izjavila da je Lozančić bio ‘osobni obavještajac’ bivšeg premijera Milanovića i kako više od toga ne može reči zbog nacionalne sigurnosti – Ostojić ne prihvaća.

“Za mene je veliki upitnik kako bi to osobno špijuniranje bilo od nacionalne sigurnosti. Dužnost najviših dužnosnika, onih koji se trebaju brinuti za nacionalnu sigurnost, je da na to paze i da im se ne dogodi, ne da to izgovore, nego da ne istraže do kraja i dovedu sve skupa na čistac. Nadležne institucije to trebaju istražiti, a ako ne drugačije, u Saboru se mora utvrditi jesu li ovo tračevi ili se zapravo radi o situaciji u kojoj postoje saznanja. Ali onda je u problemu ponovo predsjednica jer ih je skrila”, ustvrdio je Ostojić.

Po njegovu mišljenju, nakon što je predsjednica Republike krajem siječnja pokrenula Lozančićevu smjenu zbog, kako je priopćila, kršenja zakona, uništen je Lozančićev autoritet.

Ostojić također smatra kako se to sada dogodilo i novom ravnatelju SOA-e Danielu Markiću, koji je prije nekoliko dana u saborskom Odboru za unutarnju politku i nacionalnu sigurnost potvrđen glasovima oporbe i Mosta, a uz protivljenje članova Odbora iz Domoljubne koalicije, zbog, kako su naveli, načelnih razloga.

“Žao mi je zbog toga, nije mu jednostavno. Treba reći da su članovi Odbora iz HDZ-a to pravdali time da je prije trebalo usvojit koncept nacionalne sigurnosti, a druga je primjedba, vezana uz dvojno državljanstvo. Smatram da je ta primjedba, nakon njegovih 20 godina rada na odgovornim poslovima, na koji nije bilo nikakvih primjedbi, nekorektna i diskriminirajuća”, kazao je Ostojić.

Izjave predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića da su Markića podržali strani veleposlanici i službe, smatra nespretnošću u prijevodu. “Da smo nešto takvo čuli sigurno bismo pitali na Odboru, jer o čelniku SOA-e zastupnici daju mišljenje na temelju njegova rada, a ne na temelju podrške stranih veleposlanika i službi, iako je riječ o našim saveznicima”, izjavio je Ostojić za Hrvatski radio.

Related Posts