Ostavke u kazakhstanskom naftnom sektoru

Posljedica nemira

Dvojica članova šire obitelji bivšega kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva podnijela su ostavku na vodeća mjesta u brodarskim državnim tvrtkama koje se bave isporukom nafte i plina, priopćio je u subotu državni fond.

Nazarbajev, koji je bio predsjednik Kazahstana trideset godina prije nego što je 2019. podnio ostavku, uspio je zadržati goleme ovlasti sve do prošlog tjedna kada ga je, usred nasilja i nemira, njegov nasljednik Kasim-Žomart Tokajev smijenio s dužnosti predsjednika Vijeća za sigurnost i obećao da će “najoštrije” odgovoriti na prosvjede zbog rasta cijena goriva.

U televizijskom obraćanju Tokajev je izvijestio javnost da preuzima dužnost predsjednika Vijeća za sigurnost, zahvaljujući kojoj je Nazarbajev imao golem utjecaj u zemlji.

Bivši 81-godišnji čelnik Kazahstana u javnosti se nije pojavio od izbijanja prosvjeda 4. siječnja, a Tokajevljevi kritički komentari o njemu potaknuli su nagađanja po kojima su se dvojica čelnika posvađala prije nego što je Tokajev definitivno gurnuo na marginu svojega bivšeg pokrovitelja.

U subotu je državni fond Samruk-Kazina u priopćenju objavio da su Kairat Šaripbajev i Dimaš Dosanov podnijeli ostavke na mjesta izvršnih direktora dviju državnih tvrtki, KazTransOila, operatera naftovoda i operatera plinovoda QazaqGaza.

Šaripbajev je oženjen najstarijom kćeri bivšega predsjednika, Darigom Nazarbajevom, kako je na društvenim mrežama objavio njezin sin.

Ni Šaripbajev ni Dariga Nazarbajeva nisu komentirali informaciju.

Dosanov je suprug Alije Nazarbajeve, Nazarbajevljeve najmlađe kćeri.

Iz Samruk-Kazine nije objašnjeno zbog čega su dvojica izvršnih direktora tvrtke podnijela ostavke.

Tokajev je ovaj tjedan kazao kako bi želio da Nazarbajevljevi suradnici podijele bogatstvo koje posjeduju s javnošću, dajući redovite donacije novoj dobrotvornoj zakladi.

Prošlotjedne prosvjede u ovoj naftom bogatoj zemlji potaknuo je nagli skok cijena goriva za automobile u zapadnoj provinciji Mangistau.

Vlasti su u subotu priopćile da su privele i uhitile zamjenika ministra energetike, zajedno s još nekoliko visokih dužnosnika za koje vjeruju da su odgovorni za “neopravdano” povećanje cijena.

You may also like