Oštar pad svjetskih burzi na početku tjedna

U fokusu američka debata
Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica oštro pale jer je sve manje nade da će Kongres i Bijela kuća postići dogovor o novim poticajnim mjerama prije predsjedničkih izbora i jer ulagače zabrinjava daljnje širenje koronavirusa.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a najviše u energetskom, za 2 posto. Jedino je defanzivni, komunalni sektor pao manje od 1 posto. Oštro su pale, više od 2 posto, i cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft i Amazon.com. Naime, sve su manji izgledi da će Bijela kuća i Kongres postići kompromis o dodatnom paketu pomoći gospodarstvu u borbi protiv koronakrize do predsjedničkih izbora početkom studenoga.

Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma Kongresa, kazala je u nedjelju da bi dogovor s Bijelom kućom o poticajnim mjerama mogao biti postignut do predsjedničkih izbora, ali da bi u tom slučaju pregovori morali završiti do utorka. Predsjednik Donald Trump poručivao je posljednjih dana da je spreman povećati poticaje, pa bi prijedlog Bijele kuće o paketu fiskalne pomoći gospodarstvu mogao biti veći od 1.800 milijardi dolara. No, Pelosi je to odbila jer je to znatno manje od prijedloga demokrata koji doseže vrijednost od 2.200 milijardi dolara. Pelosi i ministar financija Steven Mnuchin pregovaraju i razlike između njih se smanjuju, pa se Pelosi nada da bi do kraja utorka moglo biti jasno je li paket poticaja moguć prije predsjedničkih izbora 3. studenoga, poručeno je jučer iz ureda predsjednice Zastupničkog doma.

Posljednja debata između predsjednika Donalda Trumpa i demokratskog suparnika Joea Bidena uključivat će novo pravilo – isključivanje mikrofona kandidatu koji nije dobio riječ voditelja kako bi govornici neometano mogli govoriti, rekli su organizatori u ponedjeljak, nastojeći spriječiti prekide koji su narušili prvu debatu.

A ulagače, naime, zabrinjava brzo širenje koronavirusa u nekim dijelovima SAD-a. Broj novih slučajeva Covida-19 u SAD-u porastao je prošloga tjedna 13 posto, ili za više od 393 tisuće, pa se približio razinama koje su zabilježene na vrhuncu tijekom ljeta.

Na tržištu vlada nesigurnost i zbog skorašnjih predsjedničkih izbora, na kojima bi mogao pobijediti demokratski kandidat Joe Biden. U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati kompanija, a većina njih izvješćuje o boljim rezultatima nego što se očekivalo. No, premda su veće od očekivanja, zarade kompanija u prosjeku su znatno manje nego lani u trećem tromjesečju.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer je sve manje vjerojatno da će američki Kongres i Bijela kuća dogovoriti nove gospodarske poticaje prije predsjedničkih izbora i jer se nastavlja širenje koronavirusa u Europi i dijelovima SAD-a. Azijske ulagače obeshrabrio je jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu za više od 1,4 posto, jer su sve manji izgledi da će Bijela kuća i Kongres postići kompromis o dodatnom paketu pomoći gospodarstvu u borbi protiv koronakrize do predsjedničkih izbora početkom studenoga.

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica blago pale, drugi dan zaredom, jer su ulagači zabrinuti zbog nepopustljivog širenja koronavirusa, zbog čega sve više europskih zemalja uvodi restriktivne mjere. Mnoge europske zemlje posljednjih dana bilježe rekordni rast broja novooboljelih, pa se ponovno uvode restriktivne mjere usmjerene na suzbijanje virusa, što će usporiti oporavak gospodarstava od koronakrize. Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje mirno trgovanje i skroman promet, kao i dan prije, jer nema značajnijih vijesti iz domaćih kompanija, pa bi Crobex indeksi mogli i dalje stagnirati.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala.

Cijene su nafte, pak, pale jer daljnje širenje koronavirusa vodi do novih restriktivnih mjera, što bi moglo narušiti oporavak gospodarstava, a time i potražnje za naftom. Na londonskom je tržištu cijena barela pala 0,60 posto, na 42,36 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,30 posto, na 40,69 dolara.

You may also like

0 comments