Osporavanje britanskog izlaska iz zajedničkog europskog tržišta

Britanska proeuropska lobistička skupina najavila je u ponedjeljak da će poduzeti pravne korake kako bi se utvrdilo može li vlada izdvojiti Veliku Britaniju iz zajedničkog europskog tržišta u sklopu izlaska iz Europske unije.

British Influence neovisna je nadstranačka skupina političara koja je osnovana 2012. godine kako bi promovirala prednosti članstva u EU u kontekstu učestalih zahtjeva za istupanjem iz Unije. Njezini su supredsjednici laburist Peter Mandelson, liberalni demokrat Danny Alexander i konzervativac Kenneth Clarke.

U British Influenceu sada upozoravaju da bi vlada mogla prekršiti zakone ako ne zatraži nedvosmisleno pravno mišljenje znači li britansko istupanje iz Europske unije automatski i prekid članstva u Europskom ekonomskom području (EEA).

Osim zemalja EU, Europsko ekonomsko područje obuhvaća i Norvešku, Island i Lihtenštajn, jamčeći pristup zajedničkom tržištu i slobodno kretanje roba, kapitala, usluga i ljudi.

“Zajedničko tržište nije bilo uključeno u referendumsko pitanje”, ističe za Reuters zamjenik direktora British Influencea Jonathan Lis. “Odlučeno je da istupamo iz EU ali ne znači da moramo napustiti i zajedničko tržište. Vlada bi trebala prihvatiti tu intervenciju a ne odbijati je”, dodao je.

Glasnogovornica britanske vlade tumači pak da je Britanija bila dio EEA samo kao članica EU. “Nakon što istupimo iz EU, automatski više nećemo biti ni u EEA”, dodala je.

“Postupit će se u skladu s rezultatom referenduma i namjeravamo aktivirati članak 50 (službenu proceduru izlaska iz EU) najkasnije krajem ožujka iduće godine”, napominje ona.

Vlada premijerke Therese May već je osporila presudu Visokog suda prema kojoj je uvjet za aktiviranje tog članka zeleno svjetlo parlamenta. Vlada se žalila na presudu i namjerava iznijeti svoje argumente pred vrhovnim sudom početkom prosinca.

Lis pak ističe kako su se u British Influenceu već počeli savjetovati s odvjetnicima o svojim planovima, dodajući da ne mogu navesti kada će točno poduzeti najavljene korake.podnijeti žalbu.

(Agencije)

You may also like