Home Ekonomija Osobni bankrot zatražilo nešto više od 700 građana

Osobni bankrot zatražilo nešto više od 700 građana

by Agencije

Od početka ove godine, kada je zakonom omogućen osobni bankrot, Financijska agencija (Fina) zaprimila je 706 zahtjeva za pokretanje izvansudskih postupaka koji prethode stečaju pred sudovima, a od toga je do sada 370 postupaka završilo neuspjelim sklapanjem izvansudskog sporazuma, pokazuju podaci Fine.

Podaci Fine pokazuju da je od 1. siječnja do 12. prosinca ove godine pokretanje izvansudskog postupka zatražilo 704 građana i dva obrtnika. Ukupan iznos njihovih prijavljenih obveza dosegnuo je 423,9 milijun kuna. Do 12. prosinca 370 postupaka završilo je izdavanjem potvrde o neuspjelom sklapanju izvansudskog sporazuma. Po podacima Fine, najviše je takvih potvrda, 125, izdano u zagrebačkom savjetovalištu, a slijedi savjetovalište u Osijeku s 41 potvrdom o neuspjelom sklapanju izvansudskog sporazuma.

Uz zahtjev za pokretanje postupka dužnik mora priložiti popis svoje imovine te ukupnih neplaćenih obveza. Iz tih popisa proizlazi da su osobe koje su zatražile pokretanje postupka naveli kako imaju ukupno 3.576 vjerovnika, a duguju im ukupno 423.9 milijuna kuna.

Najviše postupaka pokrenuto je u savjetovalištu u Zagrebu – 378, a slijede Osijek sa 64, Pula s 48, Rijeka s 38 te Split s 25 pokrenutih izvansudskih postupaka. Najmanje ih je pokrenuto u savjetovalištima u Vukovaru s pokrenuta četiri postupka, te u Požegi i Gospiću gdje je pokrenuto po pet postupaka.

Podaci o iznosima prijavljenih obveza pokazuju da je njihov najveći iznos, 151 milijun kuna, evidentiran u zagrebačkom savjetovalištu, a slijedi savjetovalište u Splitu sa 78,8 milijuna kuna te Osijeku s 36,4 milijuna kuna prijavljenih dugova.

U savjetovalištu u Dubrovniku prijavljeni su dugovi u ukupnom iznosu od 29,8 milijuna kuna, Virovitici 27,1 milijun kuna, a u Puli 21,6 milijuna kuna. Zakon o stečaju potrošača, kojim je omogućen osobni bankrot, stupio je na snagu 1. siječnja ove godine. Stečaj mogu zatražiti građani ili obrtnici, odnosno osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost, imaju li manje od 20 vjerovnika, ne duguju više od 100 tisuća kuna i nad njima još nije pokrenut predstečajni ili stečajni postupak.

Postupke stečajeva potrošača vode sudovi, no zakon određuje da se prije pokretanja sudskog postupka u izvansudskom postupku pokuša postići nagodba između dužnika i vjerovnika, i to u jednom od 21 savjetovališta u sklopu Fine u svim hrvatskim županijama.

Izvansudski postupak traje najduže 30 dana od dana sastanka navedenoga u pozivu za sudjelovanje i iznimno se može produžiti za dodatnih 30 dana, a nakon isteka roka savjetovalište potrošaču izdaje potvrdu da pokušaj sklapanja izvansudskog sporazuma nije uspio. Takva se potvrda izdaje i u slučaju kada neki od vjerovnika, nakon objave poziva za sudjelovanje, izjavi da ne želi sudjelovati u izvansudskom postupku, pokrene ili nastavi postupak radi prisilnog ostvarenja svoje tražbine.

Related Posts