Osnovani su HNiP – Hrvatski novinari i publicisti

S ciljem zaštite digniteta struke i profesionalnih prava svih novinara, osnovana je udruga profesionalnih novinara i publicista – “Hrvatski novinari i publicisti” (HNIP), priopćili su u petak iz te novoosnovane udruge.

Osnivačka skupština koja je održana u četvrtak, 2. srpnja, izabrala je radno predsjedništvo koje će HNIP voditi do Izborne skupštine najesen, a sačinjavaju ga Katja Kušec, Marko Jurič i Hrvoje Juvančić. “HNIP je definiran kao strukovna udruga koja štiti i afirmira profesiju, zagovara tradicionalne vrijednosti novinarske profesije i prema svim sudioncima demokratskih procesa postavit će se jednako. Cilj nam je profesionalno se baviti poslom i da nismo dijelovi nikakvih političkih i aktivističkih struktura”, rekla je za Hinu članica Radnog predsjedništva Katja Kušec.

Istaknula je da je ideja o osnivanju postojala dugi niz godina, a razlog osnivanja je, kaže, bilo proceduralno kršenje svih pravilnika i statuta središnje, krovne novinarske udruge – Hrvatskog novinarskog društva.

Kušec je dodala da je ideja kulminirala nakon što su kod Izborne skupštine Ogranka HND-a pri HTV-u organizirali izbore, gdje se pokazalo da je “statut nešto što se može aproksimativno tumačiti”. Središnja udruga, istaknula je Kušec, iako je upozoravana da je pri izbornim aktivnostima bilo nezakonitih izbornih aktivnosti, nije uvažila njihovo upozorenje “pa su vidjeli da nema druge već se sami organizirati”. “Ono što se zove poštovanje zakona i procedure, što bi u našem poslu trebao bio aksiom i ključna stvar, ako se ne držimo tih zasada u našoj udruzi, otkud nam pravo da prozivamo ono što se događa u društvu i državi”, upitala je Kušec.

Na osnivačkoj skupština pojavila su se brojni novinari – s HRT-a su bili Tončica Čeljuska, Hrvoje Juvančić, Karolina Vidović Krišto, Ivo Lončar, Helena Krmpotić, Branimir Farkaš, Mario Raguž, Jozo Barišić, Siniša Kovačić, a među novinarima i urednicima s drugih TV kuća bili su Velimir Bujanec i Ozana Bašić.

You may also like