Home Europska unija Osnivač Pegide optužen za vrijeđanje migranata preko Facebooka

Osnivač Pegide optužen za vrijeđanje migranata preko Facebooka

by Agencije

Protiv Lutza Bachmanna, osnivača Pegide – njemačkog protuimigrantskog pokreta, podignuta je optužnica zbog uvreda na račun migranata objavljenih na njegovom Facebook profilu, priopćilo je u petak njemačko tužiteljstvo.

Bachmann (42) je osnovao Pegidu prije godinu dana u Dresdenu, organizirajući tjedne prosvjede protiv navodne “islamizacije” Njemačke. Njegove objave na Facebooku dovele su do razilaženja u tom pokretu ranije ove godine pa je podnio ostavku u siječnju, a onda se ponovno vratio na čelo Pegide.

Bachmannu će se suditi za pozivanje na pobunu jer je migrante u svojim objavama u rujnu prošle godine među ostalim nazivao “stokom” i “hrpom smeća”. Ured tužitelja u Dresdenu, koji je otvorio istragu u siječnju, priopćio je da je Bachmann koristio te izraze kako bi pobudio mržnju i prijezir protiv migranata, pritom znajući da time riskira kršenje javnog reda.

Međutim, u optužnici se ne spominje njegova fotografija na Faceboku na kojoj pozira s brkovima i frizurom kakve je imao Hitler. Pegida i njezin ogranak u Leipzigu, Legida, i dalje održavaju tjedne protuimigrantske prosvjede. Bachmann je već osuđivan zbog provala i dilanja droge.

Related Posts