Osmina talijanskog BDP-a u rukama mafije

Talijansko kriminalno gospodarstvo, koje uključuje krijumčarenje droge i duhana, prostituciju i druge poslove kojima se većinom bave mafijaške skupine, vrijedi oko jednu osminu ukupnog talijanskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavio je talijanski državni statistički ured.

Ta agencija objavila je kako se veći dio procjene odnosi na neprijavljene gospodarske aktivnosti, većinom povezane s izbjegavanjem plaćanja poreza i ilegalnim radom, na koje otpada 195 milijarda eura.

Nije poznato koliki postotak od te brojke se može pripisati mafiji jer su izbjegavanje poreza i zapošljavanje ljudi bez regularnih ugovora česta pojava diljem talijanskog društva, prenosi Hina.

Eksplicitno ilegalna trgovina povezanija s organiziranim kriminalom vrijedi nešto manje od 17 milijarda eura, uključujući 11,6 milijarda koje otpadaju na krijumčarenje droga, te 3,7 na prostituciju, tvrdi Istat.

Udio neprijavljenih ili zabranjenih aktivnosti u talijanskom BDP-u narastao je u razdoblju između 2011. i 2014., obilježenom velikom gospodarskom krizom – s 12,4 na 13 posto. Tada je posebice narastao broj neregularno zaposlenih, s 14,5 na 15,7 posto.

Kriminalne aktivnosti su uključene u kalkulacije BDP-a država članica Europske unije od 2011., kad su uvedena nova računovodstvena pravila. Kad ih je Istat primijenio 2014., izgledalo je kao da je talijansko gospodarstvo znatno uvećano.

Italija je četvrto po veličini gospodarstvo EU-a, no ima velikih problema s organiziranim kriminalom i poreznim prevarama te je dom najmanje tri velike kriminalne skupine – Cosa Nostre na Siciliji, Camorre oko Napulja, te ‘Ndranghete u Kalabriji.

You may also like

0 comments