Oslobađanje rezervi smatra se kratkoročnim rešenjem

Na naftnim tržištima

Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 82 dolara, poduprte ocjenom investitora da puštanje u promet nafte iz strateških rezervi koje predvodi SAD-a ne može na dulji rok riješiti problem nedovoljne opskrbe. Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 82,25 dolara, a na američkom tržištu 78,55 dolara.

Sjedinjene Države najavile su u utorak da će na tržište plasirati milijune barela nafte iz strateških rezervi u koordinaciji s Kinom, Indijom, Južnom Korejom, Japanom i Britanijom kako bi zakočile rast cijna nakon što su vodeći proizvođači otklonili pozive da povećaju opskrbu.

Washington je najavio 50 milijuna barela nafte, Indija pet milijuna barela, Japan, “nekoliko stotina tisuća kilolitara”, Južna Koreja još nije navela koliko će barela ponuditi.

Kina je poručila da će prodaju nafte iz rezervi prilagoditi svojim potrebama i naglasila da razgovara i sa zemljama-potrošačima i sa zemljama-proizvođačima.

Analitičari smatraju da će nafta iz rezervi vjerojatno tek kratkotrajno utjecati na cijene budući da je deficit strukturne prirode i odražava višegodišnja slaba ulaganja, a vremenski se poklopio sa snažnim globalnim oporavkom od pandemije covida 19.

Ističu i da će na tržište iz rezervi vjerojatno stići manje nafte no što se očekivalo.

Koordinirano puštanje u promet nafte iz rezervi moglo bi povećati ponudu sirove nafte za 70 do 80 milijuna barela, a tržište je u cijene uračunalo više od 100 milijuna barela, napisali su analitičari investicijske banke Goldman Sachs.

Pozornost se sada preusmjerava na sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), Rusije i njihovih saveznika početkom prosinca, u očekivanju reakcije na koordinirano plasiranje nafte iz rezervi.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u utorak stajao 79,40 dolara, što znači da je poskupio 50 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments