Osjetljivi na banke, Austrijanci protiv Milanovićeve valutne regulacije

Na zahtjev Austrije, koja pokušava stati u zaštitu banaka u Hrvatskoj koje su u austrijskom vlasništvu, predstavnici Europske komisije i 28 ministarstava financija iz svih država članica EU jučer su u Bruxellesu raspravljali o privremenom rješenju koje je hrvatska Vlada smislila za problem kredita u švicarskim francima.

Odbor za ekonomiju i financije (EFC), radno tijelo EU, uvijek zasjeda iza zatvorenih vrata, no neslužbeno smo doznali da su Austrijanci tijekom jučerašnje rasprave pokušali prezentirati mjere hrvatske Vlade kao protivne načelu slobodnog kretanja kapitala.

Europska komisija uvijek je osjetljiva na kršenje tog načela, no Hrvatska je na sastanku tvrdila da to nije baš tako i pozvala na razumijevanje hrvatskih specifičnosti. Zamrzavanjem tečaja švicarskog franka banke će izgubiti oko 400 milijuna kuna, a budući da je riječ o presedanu, Austrija očito nije htjela da taj manevar prođe uz prešutnu suglasnost Bruxellesa. Hoće li Hrvatska zbog njega dobiti po prstima, ovisi koliko će Austrija biti uporna u svojim nastojanjima. Dojam je da hrvatska Vlada nije previše zabrinuta upozorenjima koja su upućena u Bruxellesu te se nadaju da će priča o zamrzavanju švicarskog franka stati na jučerašnjoj sjednici odbora te se neće pojavljivati na višim instancama. U Europskoj komisiji nisu željeli komentirati raspravu o Hrvatskoj na sastanku EFC-a, ali glasnogovornica Vanessa Mock ipak je poručila kakav je stav EK o problemu kredita koje Hrvati i građani još nekoliko država EU imaju u švicarskim francima.

Komisija je svjesna da velik broj građana u više država EU ima kredite denominirane u stranim valutama i svjesni smo da ti krediti mogu nositi sa sobom određene rizike. Pozorno pratimo stanje u tim zemljama, kao i rasprave koje se vode o potencijalnim političkim mjerama. Bilo kakve mjere koje se poduzimaju moraju biti u skladu s propisima EU, posebno s načelom slobodnog kretanja kapitala – rekla je Vanessa Mock.

S obzirom na to da Hrvatska nije jedina istočnoeuropska država koja se bori s kreditima u švicarskom franku, europska administracija je jučerašnjom raspravom na EFC-u pokušala preduhitriti druge da nas kopiraju jer su posljednjih tjedana pojačane međusobne konzultacije na svim razinama. Od hrvatske Vlade jučer je zatraženo da se ubuduće konzultira s Europskom komisijom prije donošenja važnih odluka, a konzultacije se očekuju i o trajnom rješenju za kredite u švicarskim francima. Vlada se nada da jednogodišnje zamrzavanje tečaja neće doći do Vijeća ministara, a Hrvatska je na sastanku predočila razloge zbog kojih se odlučila na zamrzavanje tečaja i pozvala na razumijevanje hrvatskih specifičnosti. Kako čujemo, u raspravu su se uključili i predstavnici drugih zemalja koje imaju kredite u švicarskim francima i oni nisu imali kritičkih opaski na ponašanje hrvatskih vlasti, već su govorili o problemima u svojim zemljama. Hrvatskoj je na neki način “stavljena na nos” Poljska, koja i s većim udjelom kredita nije išla na drastične mjere prema bankama, no hrvatski su predstavnici odgovorili da se Poljska lakše nosi s otplatama kredita u CHF jer zemlja ima gospodarski rast i ne suočava se s deložacijama i problemima dužnika kao Hrvatska. Inače, Austrija je pokretač kreditne euforije u francima.

You may also like