Osim krijumčarenja nafte, Islamska država trguje i taocima

Teroristička organizacija “Islamska država” ne zna za financijske probleme. Dvije njemačke medijske kuće, NDR i SWR, istražile su kako članovi ove terorističke skupine pregovaraju o otkupnini s obiteljima talaca.

Organizacija koja sebe naziva “Islamska država” na glasu je kao najbogatija teroristička organizacija u svijetu. Prihode bilježi prvenstveno na porezima, carini i kaznama koje džihadisti naplaćuju od stanovništva koje živi na područjima koje kontrolira “Islamska država”. Jedan od izvora novca su i otkupnine za otete osobe. Istraživanje NDR-a i SWR-a pokazuje preko kojih kanala “Islamska država” pregovara s obiteljima talaca o njihovom oslobađanju. Ideologija Islamske države nije pala sa neba. Inspirirana je vehabizmom, interpretacijom islama koja je službena religija u Saudijskoj Arabiji. To nije jedina veza te države i brutalne terorističke organizacije.

Abu Mithal (ne želi otkriti pravo ime, nap. ur.) već više od godinu dana pomaže Jezidima da otkupe svoju rodbinu koju su oteli pripadnici IS-a: “Često za veliki broj ljudi izravno pregovaramo s IS-om. Komunikacija se odvija preko svih mogućih kanala. Ja osobno pregovaram preko Whatsappa. Na taj način dogovaramo cijenu”. Kada su pripadnici “Islamske države” u ljeto 2014. godine ušli u Sindžar, grad na sjeveru Iraka, više desetaka tisuća Jezida je pobjeglo u obližnja brda. Više stotina muškaraca, žena i djece, koji su inače pripadnici neke od vjerskih manjina u zemlji, ipak nisu uspjeli pobjeći. Pripadnici IS-a su ih ili ubili ili oteli. U međuvremenu se razvilo svojevrsno “online tržište”. Fotografije talaca, koje su na uvid dobili novinari NDR-a i SWR-a, šalje se preko Whatsappa. Na „prodaju“ se nude i žene i djeca – i to pripadnicima IS-a i zabrinutoj rodbini. Među tim fotografijama su bile i one na kojima su Samia i njezina djeca. Abu Mithal bi trebao pregovarati s IS-om i o njihovom oslobađanju. Preko Whatsappa ga je jedan pripadnik IS-a „doveo“ do ureda u Gaziantepu, gradu na jugu Turske, koji je od sirijske granice udaljen oko sat i pol vožnje automobilom. “Ta osoba mi kaže gdje novac treba biti prebačen. Kaže mi iz kojeg ureda da to napravim i u koju regiju u Siriji novac ide. Nakon toga je sve spremno za primopredaju”, objašnjava Mithal. IS je za Samiu i njezinu djecu zahtijevao 15.000 dolara. Međutim, ona nije jedina čije je oslobađanje ugovorio Abu Mithal. On je, po vlastitoj računici, IS-u već prebacio oko 2,5 milijuna dolara. A posredovanjem se ne bavi samo on, ima i drugih osoba koje to rade.

Njegov kontakt iz “Islamske države” ga je već upozorio da se čuva turske tajne službe. Ipak, on takva upozorenja ne uzima za ozbiljno. Spomenuti ured u Gaziantepu telefonira izravno s IS-ovim ljudima, prima Abu Minthalovu uplatu i zahtijeva još 40 dolara za transferiranje novca u Siriju. I onda se – čeka, kaže Abu Minthal: “Nakon što sam prebacio novac, internet veza se prekinula. Međutim, sada je veza ponovo uspostavljena i sve moje poruke su stigle. Moj kontakt je javio da je novac stigao na račun i da se ne trebam ništa brinuti. Sretan sam zbog toga. Taj čovjek me neće slagati. Ispunit će svoje obećanje. Nadam se da će taoci uskoro vratiti zdravi i živi”. Ostatak dogovorene svote novca se uručuje prilikom preuzimanja talaca. Tek nakon toga su Samia i njezina djeca slobodni. U međuvremenu su na sigurnom mjestu. Pregovori o njihovoj otkupnini su trajali skoro mjesec dana. (DW.de)

You may also like

0 comments