Osiguranje od menadžerske odgovornosti kao pokriće za štetan ugovor HEP-a?

Iz HEP-a su jučer službeno demantirali medijske napise kako uprava na čelu s Pericom Jukićem odbija potpisati ugovor s INA-om o isporuci plina za opskrbu plinom kućanstava. U tijeku su, kažu u priopćenju, uobičajeni pregovori oko tehničkih dijelova ugovora, a njegovo potpisivanje, bit će provedeno u predviđenom roku, dakle u narednih tjedan dana. Do tada će u Vladi proanalizirati moguće negativne posljedice za HEP, pa Marić traži od javnosti još malo strpljenja.

No, netom prije medijskog pripetavanja Uprave i Vlade oko zaključivanja ugovora za koju uprava tvrdi da će HEP-u nanijeti gubitak, HEP je s Triglav osiguranjem zaključio policu osiguranja od menadžerske odgovornosti.  Za uslugu osiguranja od menadžerske odgovornosti Triglav osiguranju HEP plaća 534 tisuće kuna za dvogodišnje osiguranje. Nije poznato koliki je ukupni iznos štete u slučaju HEP-a pokriven ovim ugovorom, no sama polica, tvrde iz osiguravateljne branše, ne može biti i oslonac Perici Jukiću kod donošenja odluke o tome hoće li potpisati ugovor s INA-om ili ne.

Ovakve su police odavno profesionalni standard unutar Eurozone, jer menadžeri koji preuzimaju profesionalni rizik za potencijalnu štetu odgovara i ukupnom osobnom imovinom. Takav instrument osiguranja ne ekskulpira nikoga od štete koju se utvrđuje kroz pravni ili arbitražni postupak, međutim, pruža sigurnost menadžeru, ali i štiti i poduzeće od momentalnih efekata koje takvi postupci mogu prouzročiti, javlja Poslovni dnevnik.

Naime, Perica Jukić može potpisati ovaj ugovor, makar bio i štetan, zato što eventualne loše posljedice, evidentno preuzima Vlada. Ipak, postavlja se jedno legitimno pitanje. Što ukoliko dođe do razmimoilaženje vlasnika i direktora tvrtke? Stručnjaci sugeriraju kako je tada jedini izlaz ostavka menadžmenta.

 

You may also like

0 comments