Osiguran 21 milijun kuna za odlagalište otpada

Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza u petak je predstavnicima općine Rešetara uručio odluku o financiranju sanacije odlagališta otpada te je pritom rekao kako je toj općini ministarstvo osiguralo cjelokupnu svotu – 21 milijun kuna, od kojih 85 posto iz EU fondova.

“Općini Rešetarima osigurali smo sto posto financiranje projekta sanacije odlagališta otpada vrijedne 21 milijun kuna. Stanovnici Rešetara neće snositi troškove sanacije jer smo novac osigurali iz EU fondova i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost”, rekao je Dokoza, stoji u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Po istome modelu saniraju se još tri odlagališta otpada – u Osijeku, Semeljcima i Samoboru, a u pripremi je još u Feričancima, Đurđenovcu, Donjim Andrijevcima, Vinkovcima i Umagu, rekao je Dokoza.

Vrijednost sanacije odlagališta otpada Rešetara je 20.858.820 kuna. Ministarstvo je 85 posto osiguralo iz EU fondova, a preostalih 15 posto osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.  “Zahvaljujem ministarstvu i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji su nam potpuno osigurali financiranje sanacije odlagališta. Općina ima skroman proračun i sami to ne bismo mogli realizirati. Nakon 30 godina, konačno se rješava ovaj problem na zadovoljstvo oko 5000 stanovnika Rešetara, koji će zahvaljujući sanaciji odlagališta imati čist okoliš“, istaknuo je načelnik općine Rešetara Zlatko Aga.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Mueller rekao je kako slijedi natječaj za izvođača radova te sanacija. “Natječaj za izvođača radova će uskoro biti raspisan, a završetak sanacije se očekuje do kraja 2016. godine. Rezultat će biti sanirano odlagalište i veća razina zaštite okoliša”, dodao je Mueller.

You may also like