Oscilacije na naftnom tržištu nastavile su se i danas

Snažne oscilacije cijena na naftnim tržištima nastavljene su u petak, uz klizanje cijene barela ponovo ispod razine od 48 dolara nakon što su banke snizile svoje prognoze cijena, navodeći kao glavni razlog prekomjernu opskrbu. Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,10 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 47,79 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 2,8 posto. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1,25 dolara nižoj cijeni, od 44,67 dolara. Jučer je u vrijeme zatvaranja tržišta bio u plusu četiri posto.

Jučer su cijene nafte uzletjele temeljem naznaka snažne potražnje za benzinom u SAD-u u prethodna četiri tjedna i optimističnog raspoloženja na američkim tržištima dionica. Danas je taj skok izbrisan i cijene su ponovo kliznule ispod 48 dolara nakon što je Goldman Sachs snizio prognozu prosječne cijene nafte na američkom tržištu u idućoj godini s 57 na 45 dolara za barel. Snižena je i prognoza cijene na londonskom tržištu u 2016., sa 62 na 49,50 dolara za barel. Time se američka banka pridružila nizu investicijskih banaka koje su već srezale svoje prognoze cijena. “Prekomjerna opskrba tržišta još je veća nego što smo očekivali i prognoziramo da će se taj višak protegnuti i na 2016. godinu”, zaključili su u Goldman Sachsu.

Investitori su danas uglavnom ignorirali ocjenu Međunarodne agencije za energiju (IEA) da odluka vodećih proizvođača u sklopu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na čelu sa Saudijskom Arabijom da brane tržišni udio održanjem proizvodnje na postojećoj razini unatoč padu cijena možda donosi priželjkivane rezultate, istiskujući s tržišta proizvođače s višim troškovima. “Urušavanje cijena nafte zatvara skupu proizvodnju na potezu od polja Eagle Ford u Teksasu do Rusije i Sjevernog mora”, uočavaju u IEA-i.

Analitičari drže da se ravnoteža na tržištu nafte polako uspostavlja, napominjući ipak da će visoke zalihe pritiskati cijene sve do iduće godine. “Trebat će nešto vremena da se riješi prekomjerna opskrba”, kazao je za Reuters analitičar frankfurtskog Commerzbanka Carsten Fritsch. I ta je banka u petak snizila prognoze cijena nafte, na 55 dolara do kraja ove godine, te na 65 dolara na kraju 2016. Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 44,83 dolara, što znači da je porasla 1,13 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments