Na međunarodnim tržištima deviza u petak nisu zabilježene veće promjene tečajeva vodećih svjetskih valuta jer ulagači polagano fokus usmjeravaju sastanku američke središnje banke idući tjedan, a ostaje neizvjesno hoće li doći do povećanja kamatnih stopa u SAD-u već u rujnu. Europska je valuta u takvom ozračju prema američkoj ojačala 0,14 posto, na 1,1294 dolara.

Dolarom se istodobno trgovalo po 120,50 jena, što znači da je skliznuo 0,1 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. U prekonoćnom je trgovanju dolar u jednom trenutku dosegnuo najvišu razinu u 10 dana od 121,38 jena, a od početka je tjedna na dobitku 1,2 posto.Jen, čije slabljenje je okosnica plana japanskog premijera Shinza Abea za izlazak japanskog gospodarstva iz dugotrajnog ciklusa stagnacije gospodarstva i ulaganja, ojačao je pak 3,5 posto u mjesec dana pod utjecajem previranja na globalnim tržištima izazvanim oštrim padom dionica na kineskom tržištu.

To pokazuje status japanske valute kao tradicionalnog sigurnog utočišta za kapital u nesigurnim vremenima. Pa ipak, jen je za 20 posto slabiji u odnosu na dolar nego prije godinu dana, a samo u ovome je tjednu oslabio više od jedan posto. Blagu podršku jenu u petak je ipak pružilo najnovije istraživanje japanske vlade koje je pokazalo da se poslovna klima poboljšala u trećem tromjesečju i da su u kompanije optimistične u pogledu planova potrošnje. “Izgledi za novi krug popuštanja monetarne politike u Japanu i zazor prema riziku i dalje polagano splašnjavaju”, tumači valutni analitičar u tvrtki RBC Capital Markets Adam Cole.

Tijekom dana u fokusu će, po ocjeni trgovaca, biti izbor novog čelnika glavne oporbene stranke laburista u Britaniji, koji se održavaju u subotu, odnosno njihov eventualni utjecaj na funtu. Britanska funta ojačala je nakon što su u četvrtak dužnosnici britanske središnje banke BoE minimizirali učinak oštrih previranja na kineskom tržištu dionica na britanske gospodarske izglede. Nakon optimističnih prognozi iz BoE-a, funta je u jednom trenutku zabilježila najvišu razinu u dva tjedna od 1,5476 dolara. U današnjem trgovanju stabilizirala se na 1,5443 dolara.

Related Posts