Oscilacije na burzama, ulagači oprezni zbog FED-a i Brexita

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna ponešto ojačao, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnoga tjedna, a trgovalo se oprezno jer ulagači nisu skloni riziku uoči sjednice Feda i referenduma u Britaniji. Tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao je prošloga tjedna 0,4 posto, na 106,97 jena, odmaknuvši se od najnižih razina u mjesec dana.

Američka je valuta ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura pala 1,1 posto, na 1,1250 dolara. Euro je oslabio i u odnosu na japansku valutu, pa mu je tečaj skliznuo 0,6 posto, na 120,34 jena. Nakon oštrog pada tjedan dana prije, kada su splasnula očekivanja da bi američka središnja banka mogla prije jeseni povećati ključne kamate, prošloga je tjedna dolar blago ojačao.

U fokusu ulagača bile su i japanska i švicarska valuta koje slove za sigurnije utočište kapitala u nesigurna vremena. Jen i franak su ojačali jer se ulagači plaše da bi se Britanci na skorašnjem referendumu mogli odlučiti za izlazak iz Europske unije.

U takvom su ozračju prinosi na 10-godišnje japanske i njemačke državne obveznice – također tradicionalna sigurna utočišta za kapital u nestabilnim vremenima – pali na rekordno niske razine. Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna oko 0,3 posto, nakon što je tjedan dana prije potonuo za 2 posto jer su, zbog lošeg izvješća o zaposlenosti u SAD-u splasnula očekivanja o mogućem povećanju kamata u lipnju ili srpnju.

Idući tjedan u fokusu ulagača bit će sjednica američke središnje banke Feda od 14. do 15. lipnja, a potom i dvodnevna redovna sjednica japanske središnje banke Bank of Japan (BOJ) koja započinje u srijedu.

Valutni analitičar Bank of New York Melona Neil Mellor smatra da bi neizvjesnosti oko mogućeg izglasavanja izlaska Britanije iz EU-a na referendumu 23. lipnja mogle priječiti središnje banke da poduzimaju nove poteze, pa tako i zauzdavati tržišne aktivnosti u razdoblju dok referendum ne prođe. “Pred nama je razdoblje koje će obilovati neizvjesnostima. Mnoštvo značajnijih središnjih banaka u svijetu odgađa donošenje odluka zbog predstojećeg referenduma, pa mislim da bi slično moglo biti i idućeg tjedna”, kazao je Mellor.

You may also like