Osborne: Izlazak Britanije iz EU bi osiromašio zemlju

Britanski ministar financija George Osborne napao je u ponedjeljak one koji vode kampanju za izlazak Velike Britanije iz Europske unije, a koji su izjavili da ne samo da treba izaći iz Unije nego i s jedinstvenog tržišta, pokušavajući istodobno uvjeriti birače da će se gospodarstvo suočiti s velikim rizicima na referendumu idućeg mjeseca.

Osborne je rekao da bi Britanija godišnje izgubila 200 milijardi funti u razdoblju od 15 godina i isti iznos u stranim ulaganjima. “Napuštanje EU-a je karta u jednom smjeru prema siromašnijoj Britaniji”, rekao je Osborne novinarima u zračnoj luci Stansted sjeveroistično od Londona.

Ispitivanja javnog mišljenja su pokazala da iako birači misle da bi ostanak u EU bio bolji za britansko gospodarstvo, i dalje su gotovo jednako podijeljeni na one koji žele ostati u Uniji i one koji je žele napustiti.

U sklopu niza upozorenja o gospodarskim rizicima Brexita, Osborneovo ministarstvo financija trebalo bi uskoro objaviti izvješće o kratkoročnom učinku glasanja za izlazak iz EU-a. Vodeći pristaša kampanje za izlazak, ministar pravosuđa Michael Gove izjavio je ranije ovoga mjeseca da bi Britanija nakon izlaska iz EU-a također trebala napustiti jedinstveno tržište.

Osborne je optužio zagovornike Brexita da pribjegavaju teorijama zavjere uoči referenduma kako bi doveli u pitanje motive globalnih tijela poput Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) koji su govorili o gospodarskim rizicima izlaska Britanije iz Europske unije.

Izlazak Velike Britanije iz Europske unije pritisnuo bi gospodarstava ostalih članica Unije i pojačao bi političke rizike u Europi, te bi mogao negativno utjecati i na njihove kreditne rejtinge, poručila je u ponedjeljak agencija Fitch. “Procjenjujemo da ne bismo poduzimali negativne korake po pitanju rejtinga ostalih zemalja EU odmah nakon izlaska Velike Britanije. No, šanse za negativne poteze porasle bi u srednjoročnoj perspektivi u slučaju izraženog utjecaja po gospodarstvo odnosno u slučaju realizacije značajnih političkih rizika”, tumače u agenciji.

Britanci će o članstvu u EU glasati na referendumu zakazanom za 23. lipnja. U Fitchu napominju da bi gospodarstvo EU bilo manje pogođeno britanskim izlaskom nego ono Velike Britanije ali bi utjecaj ipak bio “opipljiv”.

Previđaju tako da bi se izvoz iz EU u Britaniju smanjio, pri čemu bi razmjeri tog smanjenja ovisili o “prirodi trgovinskog sporazuma EU i Velike Britanije i o stupnju i trajanju pada vrijednosti britanske funte”. Trend bi bio najizraženiji u Irskoj, Malti, Belgiji, Nizozemskoj, Luksemburgu i na Cipru čiji izvoz robe i usluga u Britaniju premašuje osam posto BDP-a.

Zemlje EU mogle bi ujedno imati koristi od preuzimanja dijela inozemnih ulaganja koja su se inače slijevala u Britaniju. S druge bi strane zemlje poput Luksemburga, Malte, Belgije i Njemačke – zbog značajnih ulaganja i obimne financijske imovine u Britaniji – zabilježile gubitak na vrijednosti te imovine u eurima u slučaju trajnog pada vrijednosti funte.

U Fitchu podsjećaju da su bankovni sektori u Irskoj, Malti, Luksemburgu, Španjolskoj, Francuskoj i Njemačkoj tijesno povezani s onim u Velikoj Britaniji.

Iz agencije upozoravaju i da bi ostale zemlje članice EU morale povećati uplate u zajednički proračun Unije kako bi nadoknadile izostanak britanskog udjela koji je u 2014. nakon popusta neto iznosio 1,7 milijardi eura.

Podsjećaju također da bi britanski izlazak iz Unije stvorio presedan koji bi mogao potaknuti popularnost populističkih i stranaka koje su protiv EU. U konačnici bi mogao također pojačati nesklonost političkih lidera provedbi nepopularnih mjera koje bi na dulji rok trebale donijeti koristi gospodarstvu.

Ukazuju i na moguću promjenu težišta u EU prema ključnim članicama eurozone, predviđajući istodobno da bi zona primjene zajedničke europske valute mogla postati siromašnija, manje ekonomski liberalna i s izraženijim protekcionističkim tendencijama.

You may also like