Osamnaest mrtvih u poplavama u Europi

U poplavama izazvanim jakim kišama posljednjih dana u Francuskoj su poginule 4 osobe i 24 su ozlijeđene, rekao je u subotu premijer Manuel Valls, čime je ukupan broj žrtava poplava u Europi narastao na 18.

Vodostaj Seine počeo je padati u subotu ujutro u Parizu, prvi puta u tjedan dana, te je u 6 sati ujutro bilježio 6,07 metara, nakon što je tijekom noći dosegao 6,1 metara, objavile su nadležne službe.

Čini se da glavnom gradu prijeti sve manja opasnost od većih poplava. Nakon osam sati neprekidnog rasta, rijeka se vratila na razinu od petka navečer. Zasad je razina vode ispod one iz 1982. od 6,18 i daleko ispod rekorda iz 1910. od 8,62 metara. Mjere opreza poduzete ovog tjedna ostaju na snazi, muzeji Louvre i Orsay ostali su zatvoreni, a umjetnine su premještene, brodovi za turiste privezani su uz obalu, a podignute su i barikade.

Pariz je relativno pošteđen, dok su u ostatku zemlje poplave imale teže posljedice i ukupno je 20.000 osoba evakuirano je iz domova. Oko 17.000 kuća je u subotu sredinom dana bilo bez struje. Zbog velikih materijalnih šteta biti će proglašena elementarna nepogoda, obećao je predsjednik Francois Hollande. Osiguravajuće kuće se procijenile štete na najmanje 600 milijuna eura. “Poplave su bile katastrofalne za željezničku mrežu, posebice zbog odrona na linijama”, naglasio je Guillaume Pepy, predsjednik francuskih željeznica SNCF.

Jedna šezdesetogodišnjakinja je pronađena mrtva u Montargisu, 120 km južno od Pariza. U četvrtak su vode odnijele jednog 74-godišnjeg jahača tridesetak kilometara od Pariza, a njegov konj se uspio popeti na uzvisinu. Okolnosti još dva smrtna stradavanja nisu priopćene.

U Njemačkoj, gdje se također primjećuje smirenje, 11 osoba je smrtno stradalo od početka tjedna u nevremenu, 7 u Bavarskoj i 4 u Baden Wuertembergu, na jugozapadu zemlje. Na jugu Belgije se utopio jedan medar. Popave su zahvatile i Rumunjsku, gdje su vlasti objavile da su se utopila dvojica muškaraca na istoku zemlje.

You may also like