Osam zemalja istupilo protiv Sjevernog toka 2.0

Pismo su potpisali premijeri Češke, Estonije, Mađarske, Latvije, Poljske, Slovačke i Rumunjske, kao i predsjednik Litve. Pismo protiv izgradnje “Sjevernog toka-2”, upućeno predsjedniku Europske komsije Jean-Claudeu Junckeru, potpisale su vlade osam zemalja.

Ako projekt bude realiziran, “Sjeverno tok-2” bi mogao dovesti do “geopolitičkih posljedica koje izazivaju destabilizaciju”, navodi se u pismu. “Sjeverni tok-2”, koji je trenutno još uvijek u fazi pripreme, mogao bi donijeti izvjesne rizike za energetsku sigurnost u regiji srednje i istočne Europe, navodi se u pismu, a prenosi „Vzgljad”.

Ističe se da će projekt “snažno utjecati na razvoj tržišta plina i na model tranzita plina u regiji”, prije svega na tranzitnu rutu preko teritorija Ukrajine. Pismo su potpisali premijeri Češke, Estonije, Mađarske, Latvije, Poljske, Slovačke i Rumunjske, kao i predsjednik Litve. Europska komisija je priopćila da ne može potvrditi prijem pisma. U međuvremenu tvrtka Nord Stream 2 AG je završila međunarodni natječaj za nabavu čeličnih cijevi visoke kvalitete za izgradnju dva kraka plinovoda. Početak izgradnje je planiran za 2018. godinu.

You may also like