Osam vlada pokreće vjetroprojekte u Baltičkom moru

Konferencija
Na konferenciji o vjetru na moru, koju je organiziralo Poljsko udruženje za energiju vjetra (PWEA), visoki predstavnici osam zemalja Baltičkog mora i Europske komisije potpisali su zajedničku deklaraciju kako bi se ubrzala izgradnja novih kapaciteta priobalnih (offshore) vjetroelektrana u Baltičkom moru.

Među potpisnicima su Poljska, Njemačka, Danska, Švedska, Finska, Litva, Estonija i Latvija.

Ova će suradnja uključivati ​​pitanja hibridnih offshore vjetroelektrana, pametnih mreža, integracije energetskog sustava i digitalizacije. Prema Deklaraciji, zemlje će također razviti koordinirane pristupe pomorskom planiranju, uzimajući u obzir ostale namjene morskog prostora i zaštitu okoliša.

U deklaraciji se kaže da je proizvodnja energije vjetra na moru ključna za postizanje nacionalnih i međunarodnih klimatskih i energetskih ciljeva. U svojim scenarijima za klimatski neutralnu Europu do 2050. godine, Europska komisija želi povećati priobalni vjetar na 450 GW.

Danas je većina europskog offshore kapaciteta vjetra instalirana u Sjevernom moru. Prema scenarijima udruženja WindEurope, Sjeverno će more ostati jezgra europskih offshore vjetroelektrana s 212 GW snage do 2050. No, Baltičko more moglo bi ugostiti 93 GW do 2050., u odnosu na današnjih 2,2 GW.

Iako je većina zemalja predstavila ambiciozne planove za razvoj priobalnih vjetroelektrana, posebno se ističe Poljska. Zemlja želi postati vodeća u razvoju priobalnog vjetra u Baltičkom moru, s ciljem od 28 GW u 2050. To bi do tada predstavljalo oko trećinu svih priobalnih vjetroelektrana u Baltičkom moru, piše portal OIE.

Komunalna tvrtka grada Beča Wien Energie u suradnji s gradskim poduzećem za zbrinjavanje otpada (MA 48) te gradskom službom za upravljanje šumama i poljoprivrednim površinama (MA 49) trenutačno gradi najveću fotonaponsku elektranu ne samo u Beču nego i u cijeloj Austriji.

Ova solarna elektrana proizvodit će ukupno 13 GWh energije te će smanjivati emisiju ugljikovog dioksida za 4.500 tona godišnje. Nastalom energijom moći će se opskrbiti približno 5.200 bečkih kućanstava. Zanimljiva je činjenica da će travnato područje oko solarnih modula od travnja do listopada služiti za ispašu ovaca. Stado od 150 crno-smeđih planinskih ovaca ondje će umjesto kosilica održavati zelene površine, što je ekološki prihvatljivije i doprinosi povećanju bioraznolikosti.

You may also like

0 comments