Oreškovićeva vlada se prvi puta sastaje u četvrtak

Vlada premijera Tihomira Oreškovića u četvrtak će održati svoju prvu sjednicu, a prva točka dnevnog reda bit će podnošenje izvješća ministara o izvršenoj primopredaji u ministarstvima.

Da će mu ministri podnijeti “status report” Orešković je najavio u subotu nakon radnog sastanka sa članovima Vlade u Banskim dvorima, jutro nakon što su dobili povjerenje u Hrvatskom saboru. Oreškovićeva Vlada potvrđena je u Saboru u petak kasno navečer većinom glasova. Vlada će, prema dnevnom redu, imenovati nove ministre u stalna Vladina radna tijela te izmijeniti i dopuniti uredbu o svome Glavnom tajništvu radi novog sastava Vlade, kako bi se ustrojila dva ureda potpredsjednika Vlade.

Izmijenit će i dopuniti uredbu o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provedbi njihove zaštite i osiguranja. Među štićene osobe II. kategorije bit će uvršteni prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko i potpredsjednik Vlade Božo Petrov, a u III. kategoriju štićenih osoba članovi njihove uže obitelji (supružnici, roditelji, djeca). Na prijedlog Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Vlada će povodom Donatorske konferencije za Siriju i susjedne zemlje, koja će se 4. veljače održati u Londonu, odobriti ukupno milijun eura humanitarne pomoći u razdoblju 2016. – 2020, godišnje do 200.000 eura.

Na dnevnom redu je i odobrenje sredstava na teret proračuna MUP-u, Ministarstvu zdravlja te Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje za podmirenje troškova vezanih za zbrinjavanje migranata. Vlada će odobriti i prelazak hrvatske granice oružanim snagama država saveznica (članica NATO-a i Partnerstva za mir) radi sudjelovanja u zajedničkim vježbama s Oružanim snagama RH, koje će se održati tijekom veljače i ožujka. nSjednica u Banskim dvorima trebala bi početi u 10 sati.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić ocijenio je u srijedu da bi ministar branitelja Mijo Crnoja trebao biti odmah smijenjen ako je istina samo dio onoga što je o njemu izneseno u medijima. U protivnom bi nova Vlada nereagiranjem nanijela neprocjenjivu štetu vjerodostojnosti Hrvatske u svijetu, ali i poslala neprihvatljivu poruku svim građanima Republike Hrvatske – da pred zakonom nisu svi jednaki i da je ministru dopušteno kršiti zakon, rekao je Miletić u izjavi za novinare. “To nas vraća u neka druga vremena koja nemaju veze s demokracijom”, istaknuo je Miletić, dodajući kako upozorava “na opasnosti koje je najavio masovni desničarski prosvjed na zagrebačkim ulicama u povodu govora mržnje na Z1 televiziji”. “Žalosti me što smo svjedoci govora mržnje i netolerancije te u konačnici još jedne svjetonazorske podjele u Hrvatskoj. Smatram da nas to vodi nazad u ponor devedesetih godina iz kojeg se Hrvatska teškom mukom iščupala. Osobno mi je bilo mučno i gadljivo gledati taj defile u kojem su se izvikivale ustaške parole”, izjavio je predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Ponovio je ono što je premijeru Tihomiru Oreškoviću poručio prvog dana u Saboru, a to je, kako je rekao, da se ne smije dopustiti da “šačica primitivaca dovodi u pitanje civilizacijske standarde koje smo godinama gradili”. “Treba osuditi svaki govor mržnje i zaustaviti svaki pokušaj ugrožavanja temeljnih ljudskih prava i građanskih sloboda”, zaključio je Miletić.

You may also like