Oreškovićev govor u Saboru

Premijer Tihomir Orešković predstavio je u utorak Hrvatskom saboru prijedlog ovogodišnjeg državnog proračuna, poručivši kako je riječ o prijelomnoj godini, u kojoj Hrvatska mora iskoristiti posljednju priliku za rješavanje nagomilanih problema.

“Nažalost, zbog nagomilanih problema koje godinama nismo rješavali, prošli tjedan nam je opet snižen kreditni rejting. To pokazuje da je 2016. za Republiku Hrvatsku prijelomna i naša je obveza prema budućim generacijama tu posljednju priliku i iskoristiti”, rekao je Orešković. Naglasio je da je predloženi proračun samo prvi korak u ispunjavanju Vladina četverogodišnjeg gospodarskog plana te kako se njime proračunski deficit prvi put nakon osam godina smanjuje ispod 3 posto BDP-a.

Izvijestio je da su planirani proračunski prihodi od 114,9 milijardi kuna, što predstavlja rast od 4,7 posto (u odnosu na preliminarno izvršenje 2015.), a određeni su očekivanim gospodarskim ubrzanjem bez uvođenja novih poreza te povećanjem prihoda iz fondova EU. Ukupni rashodi iznose 122,4 milijarde kuna, 3,8 milijardi više nego lani, no premijer naglašava kako su ukupni rashodi koji se financiraju iz izvora koji utječu na manjak na razini izvršenja prošlogodišnjeg proračuna. “Drugim riječima, zamrznuli smo potrošnju”, zaključio je.

Objasnio je kako planirani porast rashoda proizlazi isključivo iz rashoda povezanih s EU fondovima te rashodima financiranima vlastitim i namjenskim prihodima. “Kako bismo to postigli, bile su potrebne uštede u iznosu od 2,5 milijardi kuna jer neki rashodi nužno rastu, poput mirovina, naknada za minuli rad, doprinosa EU proračunu, kamatnih rashoda i sl. Međutim, Vlada neće stati na ovih 2,5 milijardi, to je samo dobar start i znak da ćemo i dalje nastaviti tražiti dodatan prostor za racionalizaciju u svim ministarstvima”, poručio je premijer.

Uz to, istaknuo je i nužnost provođenja dugo odgađanih strukturnih reformi, pri čemu je prioritetnima naznačio upravljanje javnim financijama, zdravstvenu skrb, tržište rada i upravu.  Najavio je osnaživanje Zakona o fiskalnoj odgovornosti te kvalitetnu i svima dostupnu zdravstvenu skrb, ali i naglasio kako ona ne može biti izgovor za toleriranje problema u sustavu koji godinama opterećuju proračun.  “Posljednja u nizu sanacija zdravstvenog sustava, teška više milijardi kuna, jasno pokazuje da se ta praksa mora zaustaviti”, rekao je Orešković.

Naglasio je da je Vlada našla dostatna sredstva za mirovine te poručio kako će nužne promjene u mirovinskom sustavu ići u smjeru da omoguće i destimuliraju one koji žele raditi. Orešković je poručio kako Vlada ima jasnu ideju što i kako napraviti. “Mi ćemo biti ti koji ćemo predvoditi ove promjene, davati viziju, smjer i tempo. Međutim, mi to ne možemo provesti sami i zato pozivam sve koalicijske partnere, ali i druge zastupnike i partnere u socijalnom dijalogu te građane Hrvatske da preuzmu svoj dio odgovornosti, da nam daju podršku i pomognu da promijenimo Hrvatsku”, kazao je premijer.

You may also like