Home Ekonomija Orešković zadovoljan sudjelovanjem na summitu u Londonu, u foksu energetski projekti

Orešković zadovoljan sudjelovanjem na summitu u Londonu, u foksu energetski projekti

by Agencije

Hrvatski premijer Tihomir Orešković, koji je u ponedjeljak sudjelovao na investicijskom summitu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), izrazio je zadovoljstvo jer su njegove poruke naišle na dobar prijem kod potencijalnih investitora.

“Imali smo vrlo uspješan dan. Mislim da smo uspjeli iskomunicirati glavne poruke, to jest u kojem smjeru ide Hrvatska. Imao sam priliku prezentirati naš program reformi, poručiti da smo otvoreni za suradnju s investitorima. Povratne informacije su jako dobre”, izjavio je za Hinu premijer Orešković nakon sumita. Na zapadnobalkanskom investicijskom summitu u organizaciji Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) osim premijera Oreškovića sudjelovali su i premijeri Crne Gore Milo Đukanović, Srbije Aleksandar Vučić, Kosova Isa Mustafa, Albanije Edi Rama te predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.  Također su sudjelovali brojni poduzetnici i potencijalni investitori.

Premijer Orešković je predstavio strateške prioritete svoje vlade i glavne prekogranične investicijske projekte u energiji i infrastrukturi. “Posebnu pozornost posvetit ćemo svim aktivnostima koje potiču gospodarski rast, stvaraju nova radna mjesta, pozitivnu investicijsku klimu i podižu životni standard naših građana”, rekao je premijer Orešković na summitu na kojem su se okupili premijeri, ministri, politički čimbenici i vodeći poduzetnici iz hrvatskog jugoistočnog susjedstva.  Orešković je istaknuo da će vlada sredinom ožujka izići s dobro uravnoteženim proračunom s fokusom na fiskalnoj konsolidaciji i smanjenju proračunskog deficita.

Sljedeći korak je smanjenje javnog duga aktiviranjem 500 milijuna eura mrtvog kapitala. Cilje je pobošljati kreditni rejting kako bi se smanjili troškovi zaduživanja. Sljedeći prioritetet je stvoriti fond od 500 milijuna eura za investicije u mala i srednja poduzeća, zatim povlačenje sredstava iz europskih fondova. Prošle godine Hrvatska je povukla 500 miliuna eura, a ove godine je cilj povući između 900 milijuna i milijardu eura.  Tim sredstvima financirali bi se projekti u infrastrukturi, turizmu, poljoprivredi. Orešković je istaknuo i potrebu stvaranja pozitivne investicijske klime i smanjenja birokracije unutar sustava, to jest pobošljanje učinkovitosti javnog sektora.

Hrvatski premijer je rekao da je na ovom summitu jedini od premijera koji je bio investitor, da je kao predsjednik Plive investirao oko 250 milijuna eura. Od prekograničnih infrastrukturnih projekata premijer Orešković je istaknuo LNG terminal na Krku, Jadransko-jonski plinovod, Jadransko-jonsku autocestu te izgradnju hrvatskog dijela koridora 5c koji preko Bosne i Hercegovine povezuje luku ploče sa Slavonijom i Mađarskom. Orešković je rekao da su ti projekti važni i za privatni sektor.  “Ja sam po prirodi optimist i kao takav vjerujem da Hrvatska i njezini susjedi prestavljaju odličnu prigodu za investicije, na lokalnoj razini i koje će povećati naš uzajamni prosperitet i s tim prosperitetom osigurati platformu za veću suradnju i svjetliju budućnost za sve naše građane”, rekao je Orešković. Orešković je na rubu summita imao niz bilateralnih sastanaka.

Razgovarao je s britanskim ministrom vanjskih poslova Philipom Hammondom, ministrom za trgovinu i ulaganja Francisom Maudeom, predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Europske banke za obnovu razvoj Sumom Chakrabartijem te s prvim potpredsjednikom EBRD-a Philipom Bennettom. U razgovoru sa Zvizdićem bilo je riječi o mogućnosti prekogranične suradnje i jačanju gospodarskih veza. Orešković je ponovno izrazio potporu ulasku BiH u EU, a Zvizdić mu je zahvalio i zamolio za pomoć u procesu pristupanja te pozvao hrvatskog kolegu u službeni posjet Bosni i Hercegovini.

Orešković i Zvizdić izrazili su interes za zajedničke projekte u poljoprivredi, energetici i turizmu. Bilo je riječi o migrantskoj krizi, a zajednički zaključak je da je potrebna dobra komunikacija i koordinacija svih zemalja koje su s njom suočene. Orešković je rekao da je sa srbijanskim premijerom Vučićem imao kratak, kurtoazni razgovor, uglavnom posvećen migrantskoj krizi.  Vučić je rekao da je s premijerom Oreškovićem imao “pristojan i sadržajan razgovor” te izrazio nadu da će imati priliku ugostiti ga u Beogradu.

Related Posts