Orešković uvjeren da Karamarko nije naštetio nacionalnim interesima

Premijer Tihomir Orešković u srijedu je ponovio kako je uvjeren da prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko nije napravio ništa što bi štetilo interesima države u pogledu arbitražnih postupka između Hrvatske i MOL-a oko Ine.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je, naime, pokrenuti postupak u predmetu prvog potpredsjednika Vlade kako bi utvrdilo nalazi li se u sukobu interesa zbog poslovnog odnosa između njegove supruge Ane i njegova prijatelja Josipa Petrovića, savjetnika mađarske naftne kompanije MOL, pa su novinari premijera pitali ima li Karamarko njegovo povjerenje kad je Ina u pitanju.

Premijer je podsjetio na svoju prošlotjednu izjavu, nakon što je cijeli slučaj i izašao u javnost, te i danas rekao kako smatra da Karamarko “nije učinio ništa zlog prema Republici Hrvatskoj”. “I tu ću stati“, kazao je tada i danas Orešković.

Podsjetio je i na svoju izjavu da će u pogledu Ine on kao premijer preuzeti odgovornost te formirati tim koji će napraviti strategiju odnosa hrvatske države prema MOL-u. U tijeku su, naime, dva arbitražna proces zbog odnosa Hrvatska i MOL u Ini.

“Složit ću jednu skupinu i onda ćemo zajedno, kao jedan tim, definirati strategiju koja je od najboljeg interesa za Hrvatsku i onda idemo krenuti“, rekao je Orešković, koji je u Banskim dvorima komentirao ocjenu Europske komisije o nacionalnom programu reformi.

Prema odluci Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Karamarko se u roku od 15 dana od njezinog primitka treba pisano očitovati kako bi, uz ostalo, pojasnio je li kao član Vlade sudjelovao u raspravljanju ili donošenju odluka o stavovima i politikama Vlade koje se odnose na arbitražne postupke između Hrvatske i MOL-a, a s obzirom na to da je tvrtka kojoj je većinski vlasnik njegova supruga Ana u poslovnom odnosu s tvrtkom kojoj je vlasnik MOL-ov savjetnik Petrović.

Postupak pred Povjerenstvom inicirao je sam Karamarko, zatraživši da se ispita mogući sukob interesa s obzirom na medijsko zanimanje i brojne insinuacije i netočne informacije u medijima o poslovnoj suradnji.

You may also like