Orešković: Traje sastanak o Crnoji, poslije podne rezultat

Premijer Tihomir Orešković izjavio je u srijedu kako je razgovarao s ministrom branitelja Mijom Crnojom, nastavit će razgovarati poslijepodne, a javnost će nakon toga čuti njegov stav. “Našli smo se ujutro, popodne ćemo se opet naći i onda ćete vidjeti moj stav, komunicirat ćemo ga i sve će biti jasno”, rekao je Orešković novinarima u Saboru, gdje je sudjelovao u obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Time je odgovorio na pitanje razmatra li Crnojinu ostavku nakon medijskih napisa da je ministar prijavio lažno prebivalište i da je više puta prijavljivan zbog fizičkog nasilja. Te tvrdnje Orešković nije želio detaljnije komentirati. Novinare je zanimalo i kako je protekao sastanak s predstavnicima MMF-a, a Orešković je prenio da je sastanak trajao sat vremena, u nazočnosti guvernera Borisa Vujčića i ministra financija Zdravka Marića.

MMF-u je, kaže, iznio ciljeve programa koji je predstavio Saboru i promjene koje planira provesti do kraja godine, ali i planove za 2017., s naglaskom na smanjenje javnog duga, dok MMF nije iznio nikakve posebne zahtjeve ni primjedbe. Na pitanje planira li se smjena ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića kazao je kako bi, pokaže li se da se Lozančić ogriješio o zakon, trebalo biti nekih promjena. “Ali to ćemo vidjeti”, dodao je premijer.

Prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je da će tijekom dana razgovarati s Crnojom o svim elementima po kojima ga se optužuje, vidjeti što će ministar iznijeti i nakon toga donijeti odluku. “Ako je kriv, sigurno će morati dati ostavku i otići, ako nije, neće”, rekao je Karamarko dodajući da će se razgovarati o svim elementima, pa i onima koji su izneseni u srijedu.

Na pitanje treba li hitno otići i Lozančić jer navodno nije obavijestio predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da je “upala u mjere”, Karamarko je rekao da je to tek danas vidio. “SOA je zadužena i za protuobavještajnu zaštitu dužnosnika, posebice predsjednice RH, ako je došlo do takvog propusta, to je sigurno za odgovarati. Ako nije, svakako ne, ali mislim da se treba ispitati”, kazao je.

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Mosta Božo Petrov potvrdio je da je bilo razgovora o Crnojinu slučaju. “O tome smo danas razgovarali, mislim da je premijer rekao sve što je trebao reći, vjerujem da će se istom mjerom mjeriti”, kazao je Petrov. Nije želio govoriti o tome je li Most tražio Crnojinu smjenu. “Mislim da smo dovoljno iskomentirali jučer, vidjet ćemo što će danas biti”, kazao je Petrov.

Na opasku da je Crnoja sam priznao da je namjenski dobiveni kredit za izgradnju obiteljske kuće oročio, Petrov je kazao kako je Most upoznat sa situacijom. “Razgovarali smo o tome, a ono što će se dogoditi, to ćemo vidjeti. Mi znamo kako bi postupile osobe koje predstavljaju Most, očekujemo da tako postupi i druga strana”, rekao je Petrov.

You may also like