Orešković sutra na summitu EBDR-a u Londonu

Predsjednik hrvatske vlade Tihomir Orešković u ponedjeljak će u Londonu sudjelovati na zapadnobalkanskom investicijskom summitu, koji organizira Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Na summitu ću se okupiti premijeri, ministri, politički čimbenici i vodeći poduzetnici iz hrvatskog jugoistočnog susjedstva.  Prije počeetka summita, premijer Orešković će bilateralno razgovarati s britanskim ministrom vanjskih poslova Philipom Hammondom i ministrom za trgovinu i ulaganja Francisom Maudeom.

Tijekom summita premijer Orešković imat će još nekoliko bilateralnih sastanaka – s predsjednikom Vlade Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, predsjednikom EBRD-a Sumom Chakrabartijem i prvim potpredsjednikom EBRD-a Philipom Bennettom te s predstavnicima hrvatskih tvrtki koji će biti nazočni na summitu.

Cilj summita je istaknuti mogućosti ulaganja i poslovanja u jugoistočnoj Europi, promicati izravne strane investicije i prekogranične projekte. Ovo je drugi takav summita koji se održava u organizaciji EBRD-a. Prvi je održan u veljači 2014. godine.

Na summitu će biti riječi i o privatizaciji državnih tvrtki, a tu će i premijer Orešković imati što reći jer u ovoj godini Vlada računa na prihod od oko 500 milijuna eura od prodaje udjela u tvrtkama koje nisu strateške. Predsjednik hrvatske Vlade imat će dobru priliku potencijalne investitore uvjeriti da ulažu u Hrvatsku i kupuju državne tvrtke.

Pretpostavlja se da će biti govora i o ulaganjima u energetski sektor, posebno LNG terminal na Krku koji je uvršten na listu strateških projekata Europske unije, piše Jutarnji list.

Kad je riječ o infrastrukturnim projektima,razgovarat će se o proširenju mreže europskih prometnica i na dio Balkana. Jedinstvena transeuropska prometna mreža (TEN-T) obuhvaća nekoliko prometnih koridora koji žele povezati postojeću rascjepkanu mrežu europskih prometnica (željeznica, cesta, zračnih luka, morskih i riječnih luka te unutarnjih plovnih putova). Hrvatska se nalazi na dva koridora, mediteranskom te koridoru Rajna-Dunav. U sklopu mediteranskog koridora je pravac Rijeka – Zagreb – Budimpešta (Vb). Premijer Orešković jučer se vratio iz Buxellesa nakon iscrpljujućih dvodnevnih pregovora Europskog vijeća s Velikom Britanijom.

Predsjednik Vlade imao je svoj premijerni vanjskopolitički nastup i održao je niz zapaženih sastanaka. Susreo se s britanskim premijerom Davidom Cameronom, predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom, slovenskim premijerom Mirom Cerarom, predstavnicima država Višegradske skupine te s mađarskim premijerom Viktorom Orbánom s kojim je dogovorio normalizaciju odnosa zbog migrantske krize, posebice kada je riječ o otvaranju željezničkih prijelaza.

– Cameron je rekao da je njihov deficit, kada je preuzeo vlast, bio 11 posto BDP-a, a Orešković mu je rekao da je njemu cilj spustiti deficit na tri posto BDP-a – prenose nam naši izvori sa sastanka. Hrvatski premijer ugodno se družio i s nizozemskim kolegom Markom Rutteom, snimljen je u razgovoru s talijanskim premijerom Matteom Renzijem, pozdravio se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, s kojom će se uskoro i službeno sastati u Berlinu, a na posljednjoj radnoj večeri sjedio je pokraj grčkog premijera Alexisa Tsiprasa. Uglavnom, dojam je da se Orešković dobro snašao u okruženju europskih lidera, a i velike medijske kuće poput BBC-ja i CNN-a razgovarale su s njim.

You may also like