Orešković: Sutra bih mogao imati ministra branitelja

Premijer Tihomir Orešković sastao se u ponedjeljak navečer u Saboru s predstavnicima klubova vladajuće koalicije s kojima je razgovarao o imenovanju ministra branitelja, a novinarima je kazao kako se nada da će sutra imati novog kandidata za tu funkciju te da će što prije izabrati novog ministra.

“Gospodinu Brkiću sam zahvalio što je bio kandidat i za ono što je učinio za Hrvatsku i mislim da je pokazao svoj karakter, a sutra ću naći vremena i nadam se da ćemo sutra imati jednoga kandidata i da ću što prije izabrati ministra branitelja”, kazao je Orešković novinarima nakon kratkog sastanka u Klubu HDZ-a, održanog po završetku zajedničke sjednice klubova vladajućih stranaka na kojoj je sa suradnicima obrazložio prijedlog proračuna.

Orešković nije želio odgovoriti na neslužbene informacije po kojima bi novi ministar branitelja trebao postati brigadni general Tomislav Medved, ratni zapovjednik Tigrova. “Znate već moju praksu, mislim da smo tu svi uhodani. Nadam se da ću što prije, ako ne sutra, komunicirati tko je novi ministar branitelja”, kazao je Orešković.

Premijer je zadovoljan raspravom na sjednici klubova, a najavio je da će Vlada sutra na telefonskoj sjednici utvrditi amandman kojim će riješiti pitanje subvencioniranog prijevoza srednjoškolaca. S koje stavke namjerava namaknuti taj novac, nije odgovorio. Miodrag Demo, zastupnik stranke Bandić Milan 365 – Stranke solidarnosti i rada, uvjeren je da će Hrvatska u utorak dobiti novog ministra branitelja. “Odgovornost je na Domoljubnoj koaliciji, tako smo dogovorili s premijerom, ja kao predstavnik stranke BM 365 i predsjednik Odbora za ratne veterane, gospodin Miro Bulj ispred Mosta i gospodin Željko Dilber ispred HDZ-a. Sastali smo se odvojeno s premijerom i on sutra očekuje od gospodina Karamarka ime ministra branitelja, da krene u proceduru”, rekao je Demo.

Na pitanje je li čuo da je potencijalni ministar Tomislav Medved, odgovorio je kako ništa nije čuo te ponovio da će Domoljubna koalicija “sutra ime i prezime staviti na stol premijeru”. Naglasio je da je riječ o resoru koji pripada kvoti Domoljubne koalicije, a zamoljen da komentira potencijalnu Medvedovu kandidaturu kazao je, “koga god predloži Domoljubna koalicija je dobar”.